Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sněhová kalamita v okolí České Třebové, pomáhají i drážní hasiči

Jednotka hasičů HZSP SŽDC Česká Třebová zasahovala během včerejšího dne a celé noci u dvou železničních a několika silničních nehod.

Dne 15. 2. 2012 v 12:02 hod. byli hasiči HZSP SŽDC Česká Třebová informováni o železniční nehodě v žst. Česká Třebová na seřazovacím nádraží.

Na místo vyjela vozem RZA Nissan Patrol v počtu 1+1. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že došlo k najetí kotlových vozů na odstavený nákladní vůz.

Ke škodě a k žádnému úniku nebezpečných látek nedošlo. Jednotka na místě spolupracovala s pohotovostí ČD Cargo a po necelé hodině se vrátila zpět na základnu.


Dne 15. února 2012 v 19:12 hod. byli hasiči HZSP SŽDC Česká Třebová vysláni na dopravní nehodu dodávkového automobilu u obce Třebovic.

Jednotka vyjela vozem CAS 24 L 101 (I.) v počtu 1+3. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu provedla vytažení zapadlého dodávkového automobilu Volkswagen.

Po dalším průzkumu bylo zjištěno zapadnutí dalších užitkových a osobních vozidel. Jednotka prováděla jejich vyproštění a řízení dopravy. V průběhu vyprošťování vozidel VZ několikrát žádal o příjezd vozidla SÚS, však ale marně.

V čase 21:04 na žádost KOPIS jednotka přejíždí k další události, na Místo MU u Třebovic by měla být povolána místní jednotka JPO vybavena technikou DA MB Sprinter.


Jednotka SŽDC k nedalekému obchvatu okolo obce Opatov. Po provedeném průzkumu bylo zjištěno několik zapadlých jak osobních, tak užitkových i nákladních automobilů. Po příjezdu AJ ze stanice HZS Svitavy a traktoru z obce Opatov začalo vyprošťování vozidel.

Postupně bylo vytaženo cca 20 osobních automobilů, 30 dodávkových automobilů. Kamionů by se dalo počítat na desítky, ty však zůstávali stát na rovném úseku ještě před obchvatem směrem od Svitav.

I zde VZ žádal přes KOPIS o uzavření komunikace a posypový vůz SÚS. Z důvodu neukázněnosti řidičů a snad i nedostatečného označení uzávěrky komunikace stále docházelo k najíždění vozidel na obchvat okolo obce.

K úplné uzavírce komunikace a vyproštění všech vozidel došlo okolo druhé ranní hodiny a jednotky se mohli vrátit zpět na své základny v čase 02:19hod.


Dne 16. 2. 2012 v 4:06 hod. byli hasiči HZSP SŽDC Česká Třebová vysláni s technikou CAS 24 (I.) v počtu 1+3 na železniční nehodu motorového vlaku v žst. Kunčina.

Jednotka provedla průzkum a zjistila, že je kolejiště zaváté sněhem. Na odklizení sněhu bude muset přijet sněhová fréza. Jednotka došla po kolejích k zavátému motorovému vlaku, kde pomocí lopat provedla vyčištění okolí vstupu do motoráku a následně vyvedla dva cestující z vlaku.

Následně provedla doprovod cestujících z místa události k požárnímu vozidlu a ty přepravila do žst. Moravská Třebová. Poté se jednotka vrátila zpět na základnu. Strojvedoucí zůstal na místě MU a vyčkal na příjezd frézy.


Dne 16. 2. 2012 v 9:40 hod. byli hasiči HZSP SŽDC Česká Třebová vysláni s technikou CAS 24 (I.) v počtu 1+3 na dopravní nehodu linkového autobusu do obce Semanín.

Při cestě k místě MU jim protahoval cestu traktor s pluhem. Po dopřesnění místa a příjezdu byl proveden průzkum. Bylo zjištěno, že došlo ke sjetí autobusu zadní nápravou do příkopu.

Motorovou pilou byly odstraněny dvě větve stromu z jízdního profilu komunikace. Ve spolupráci s JSDHO provedla vytažení autobusu z příkopu pomocí lana a ochranných pomůcek.

Jednotka JSDHO Česká Třebová zasahovala s vozem CAS 24 L 101.

Michal Janza, HZSP SŽDC Česká Třebová
Foto: HZSP SŽDC Česká Třebová

Sdílet