Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Mostech u Jablunkova vyprošťovali, nosili čaj a deky a hledali řidiče

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly od čtvrtečního rána do zhruba dvou hodiny odpoledne na silničním obchvatu 1/11 v Mostech u Jablunkova (okres Frýdek-Místek), kde kvůli sněhové kalamitě uvízlo odhadem až 300 kamionů, osobních aut a dalších vozidel.

Na místo vyrazily před šestou hodinou ranní dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic Třinec a Frýdek-Místek, s nimi dvě jednotky dobrovolných hasičů – Mosty u Jablunkova a Třinec-Guty.

Hasiči v první řadě vyprostili havarovaný a plně naložený kamion z Maďarska, který byl v centru dopravního kolapsu. Pak hasiči začali řešit další obrovské problémy s ostatními auty a odhrabování sněhu (místy 50 až 100 cm). Někteří řidiči byli uvízlí v autech až 17 hodin. Hasiči také zajišťovali dodávku teplých nápojů a dek pro ty řidiče a cestující, kteří to potřebovali.

Velké úsilí a čas hasičům zabralo „shánění“ dvou desítek řidičů uvízlých vozidel, kteří si uvědomili, že je v autě zima a šli na nedaleký hotel, aniž by to zasahujícím složkám oznámili.

Kolem poledne byl zpřístupněn a rozhrnut alespoň jeden jízdní pruh. Protože během zásahu přestala slovenská strana přijímat nákladní vozidla, všechny kamiony a ostatní vozidla zůstala na silnici 1/11 v Mostech u Jablunkova.


Pomoc nabízí i Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj postaví v Mostech u Jablunkova pro čekající řidiče a další cestující stan, kde se budou moci ohřát. Také bude čekajícím poskytovat stravu a čaj. Pro řidiče s nedostatkem pohonných hmot jim je obstará.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet