Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči odstraňovali nebezpečný led na komíně teplárny Otrokovice

Do Otrokovic dnes v 07:25 vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s lezeckým speciálem a velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na komíně otrokovické teplárny se vytvořily nebezpečné rampouchy a ledové kusy.

Dnešní akci předcházel středeční telefonát, kdy v odpoledních hodinách došlo k uvolnění kusu ledu z nejvyššího komína našeho kraje v Otrokovicích. Zástupci firmy zjistili, že uvolněný rampouch dopadl na střechu jedné z provozních budov, kde prorazil železobetonový strop.

V obavě o další hrozící pády ledu byli o pomoc požádáni hasiči. Včerejší zásah hasičů byl odložen pro nepříznivé klimatické podmínky, silný vítr a podvečerní čas. Zásah byl odložen na dnešní dopoledne.

Jednotka specialistů hasičů lezců se na místě dnes ráno seznámila se situací, prohlédla si dokumentaci místa zásahu a připravila se na akci. Dva hasiči postupně zdolali 170 metrů vysoký komín za půl hodiny a zahájili likvidační práce k odstranění nebezpečných rampouchů a ledových kusů.

Pomocí seker byly odsekávány malé kousky, které zůstávaly na horním ochozu komína. Pára z komína kondenzovala a zamrzala na kovových prvcích zábradlí a ochozu. Postupně byly ledové kusy odstraněny a bylo zabráněno dalším nekontrolovaným pá­dům.

Firma k problému přistoupila velmi zodpovědně, když celý prostor kolem komína vyhradila proti vstupu osob a do blízkých provozních hal byl zaměstnancům vstup zakázán. Ochranné pásmo kolem komína mělo 50 metrů. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Za odvedenou práci také firma hasičům uhradí náklady spojené s výjezdem a zásahem.

Hasiči na tomto nejvyšším komíně v kraji už v minulosti několikrát cvičili a znají dobře místní podmínky. Záchranáři velmi ocenili nově instalovaný bezpečnostní systém jištění, který je v podobě kotvícího ocelového lana veden ze země až na samotný vrchol. Pro bezpečnost lezců zásadní prvek.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet