Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranný útvar Hlučín jede na Královéhradecko

Na základě žádosti ze strany Královéhradeckého kraje vyrazila po 19. hodině další technika Záchranného útvaru směr Hlučín – Hradec Králové. Příslušníci jsou nasměrováni na požární stanici U Přívozu, kde jim budou vydány konkrétní úkoly.

Ilustrační foto

Jedná se o 4 příslušníky – osádky 2 tater T 815 8×8 VVN.

V současné době zasahuje ve 4 krajích (Olomoucký, Pardubický, Královéhradecký a Vysočina) celkem 27 příslušníků a 13 kusů záchranářské techniky včetně vyprošťovacího tanku VT-72, který je připraven k použití v Kraji Vysočina.

Část záchranářů – specialistů provádí vyprošťování uvízlé techniky a zprůjezdnění komunikací. Další část nasazených záchranářů připravuje techniku k dalšímu použití.


Série zásahů vlivem sněhové kalamity začala ve večerních hodinách dne 15.2. 2012.

Skupina 5 příslušníků 3. Záchranné roty ZÚ HZS ČR se sídlem ve Zbiroze zasahovala ve Středočeském kraji v prostoru obce Zálužany na Příbramsku.

Do místa události bylo potřeba zprůjezdnit komunikaci R I/4, která byla silně zavátá sněhem. K tomu posloužila tatra T 815 8×8 VVN s radlicí. Po příjezdu na určené místo události bylo zjištěno, že se jedná o tři uvízlé nákladní automobily v kopci blokující dopravu.

Tyto automobily byly vytaženy ve spolupráci s HZS Příbram na komunikaci pomocí vyprošťovacího automobilu T 815 8×8 AV-15, kdy byly použity i vázací prostředky z tohoto automobilu.

Návrat na základnu dne 16. 2. 2012 po 5 hodině ranní.

kpt. Ing. PJATÁK Marek
tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR

Sdílet