Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náročná pracovní noc na Vysočině uvolnila hlavní tahy

Náročnou noc mají na Vysočině za sebou krajští silničáři, hasiči a policisté. Do včerejší půlnoci se za pomoci těžké techniky ze Záchranného útvaru Hlučín se podařilo většinu ze stovek odstavených kamionů na silnicích I/38, I/23 a I/19 dostat zpět na silnici.

Ilustrační foto

Vzhledem k tomu, že se přes noc, podle očekávání, vrátilo sněžení a vítr, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek potvrdil ještě na dnešek kalamitní stav pro celé území regionu. „Vyhodnotili jsme aktuální potřebu údržby hlavních tahů na Vysočině a už teď ráno posilujeme stav odklízecí techniky v lokalitách stoupání u Dlouhé Brtnice, Želetavy a Kasáren na silnici I/38, kde opět hrozí možný kolaps dopravy,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina Libor Joukl.

Doprava na Vysočině na většině silnic I. a II. tříd s maximální opatrností funguje. Podle informací ředitele Krajského ředitelství PČR Miloše Trojánka exit 112 a 119 dálnice D1 byl včera v podvečer opět otevřen a pohyb kamionů po Vysočině je opět možný i po okresních silnicích – s maximální opatrností, v některých úsecích s řetězy.

V terénu je celou noc veškerá odklízecí technika. „Od včerejších odpoledních hodin až do půlnoci pomáhala s vyprošťováním kamionů také těžká technika. V tuto chvíli se stanovují priority jejich nasazení během dneška. Vyprošťovací tank zůstává stále v záloze,“ informoval Miroslav Šimon, ředitel HZS Kraje Vysočina.

V současné době je pro řidiče průjezdná pouze jedním směrem na jihlavsku silnice II/112 Nová Říše – Želetava, průjeznost na silnici II/403 Brtnice – Jestřabí na křižovatce silnic 403 – 402 je velice problematická, stejně tak na silnici III/4052 Puklice – Petrovice.

Na trati Žďár nad Sázavou – Tišnov stojí úsek Nové Město na Moravě – Bystřice nad Pernštejnem. „Odklízení sněhových bariér se předpokládá zhruba do 18:00 hod. Pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava,“ uvedla Lenka Horáková z Českých drah.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet