Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mráz poškozuje vodovodní i otopné systémy domů, hasiči více čerpají vodu

Mrazivé období zimních měsíců není u hasičů jen ve znamení četných dopravních nehoda a ztížených požárů, ale také je poznamenán řadou technických zásahů při čerpání vody. To je nejčastěji způsobováno prasklým vodovodním potrubím v obydlích nebo i ve větších městských a uličních rozvodech. Zaznamenali jsme také několik případů poškozeného rozvodu topení s následným únikem otopné vody do obytných prostor domů.

Profesionální a dobrovolní hasiči tak v posledních týdnech zasahují i několikrát denně na území celého Zlínského kraje. Nejčastěji se jedná o případy prasklého vodovodního potrubí v obytných nebo firemních budovách. Úniky vody jsou v domech zjišťovány relativně brzy a následky nebývají nijak velké. Případy uličních rozvodů jsou více záležitostí vodáren a firem zajišťující servis vodovodů a kanalizací.

Je zde však i skupina případů, kde prasklé potrubí je zjištěno až s odstupem i několika dnů a úniky vody do prostor obydlí bývají masivní. Jsou to případy, kdy se lidé vrátí z dovolených, z pobytových víkendů nebo výletů. Odstraňování takových následků bývá složitější a zdlouhavé. Řada lidí také přichází v zimním čase o možnost ubytování a musí vyhledat alternativní možnosti.

Jedno z nejrozsáhlejších čerpání vody z poškozeného vodovodního řadu mají za sebou profesionální i dobrovolní hasiči v Uherském Brodě. Dne 16. 2. 2012 v 15:19 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při čerpání vody ze sklepa. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem a speciálním protipovodňovým kontejnerem, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Bánova.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k masivnímu úniku vody a k celkovému zaplavení sklepních prostor kancelářské budovy. Hasiči museli nasadit velké množství čerpadel a vodu odčerpat během následujících pěti hodin. Voda zaplavila suterén do výše přesahující tři metry a celkový objem vody byl odhadnut na 250 tis. litrů vody.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet