Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z cisterny u Vráže dva dny unikal nebezpečný Styren

Už od včerejšího odpoledne řeší hasiči vysoce rizikový únik Styrenu ze srbské cisterny, která je v současné době odstavena na odpočívadle dálnice D5 u obce Vráž nedaleko Berouna.

Cisternu objevila policie během včerejší kontroly technického stavu kamionů, projíždějících republikou. Vozidlo, že kterého ukapávala neznámá látka bylo objeveno u Vráže na Berounsku.

Unikající látka byla identifikována jako Styren. Styren (fenylethen, vinylbenzen) je významná aromatická průmyslová chemikálie. Za běžných podmínek jde o bezbarvou až nažloutlou kapalinu pronikavě nasládlého zápachu. Snadno těká, na vzduchu oxiduje a vytvářejí se peroxidy. Je využíván při výrobě barviv, plastů, v gumárenském průmyslu. Nejvýznamnější je jeho využití k polymeraci za účelem výroby jednoho z nejběžnějších plastů – polystyrenu, ale využívá se i ve výrobě lepidel, fotografických filmů, inkoustů, automobilových součástek, obalových materiálů, plastového nádobí a řady dalšího spotřebního zboží. Styren má narkotické a lokálně dráždivé účinky.

Jak nám potvrdila tisková mluvčí HZS Středočeského kraje, musí hasiči zasahovat v protichemických ochranných oděvech. Látka uniká jak z pláště cisterny, tak z armatur.

Srbská firma, která je majitelem cisterny, již na místo vyslala náhradní vozidlo, které by mělo dorazit do Vráže někdy okolo čtrnácté hodiny. Dálnice D5 bude následně z důvodu přečerpávání uzavřena.

Do řešení události je zapojen i krajský úřad (ještě v noci byl informován hejtman kraje David Rath) a několik firem, specializujících se na danou problematiku. Povoláni byli i podnikoví hasiči ze společnosti Synthos Kralupy. Kromě nich na místě zasahuje jednotka ze stanice Beroun a chemická laboratoř z Kamenice.

15:45
V současné době probíhá přečerpávání látky. Na místě je i operační výjezd generálního ředitelství.

Operační výjezd se organizuje zpravidla v případech, kdy:

  1. se předpokládá při požáru přímá způsobená škoda 50 milionů korun a vyšší,
  2. byl vyhlášen III. stupeň poplachu nebo zvláštní stupeň poplachu,
  3. při požáru došlo k usmrcení 3 a více osob nebo ke zranění 15 a více osob,
  4. při jiné mimořádné události došlo k usmrcení více než 5 osob, nebo došlo ke zranění 25 a více osob,
  5. provádí se záchrana 100 a více osob,
  6. výkon služby příslušníků HZS krajů při zásahu vykazuje závažné nedostatky,
  7. zásah trvá déle jak 24 hodin,
  8. v souvislosti s mimořádnou událostí byl aktivován štáb GŘ,
  9. došlo k úmrtí nebo těžkému zranění nebo hromadnému úrazu příslušníků nebo občanských zaměstnanců HZS ČR při výkonu služby (práce),
  10. došlo k dopravní nehodě vozidla HZS ČR nebo jednotky PO s úmrtím nebo těžkým zraněním osob nebo vznikla škoda nad 10 milionů korun,
  11. došlo ke škodě většího rozsahu způsobené jednotkou PO při zásahu,
  12. v ostatních případech, kdy to charakter mimořádné události a podmínky na místě zásahu vyžadují.

Tisková zpráva HZS Středočeského kraje

Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun byla na žádost Policie ČR vyslána k zajištění úniku styrenu z kamionu, který byl odstaven na záchytné ploše na 14. km dálnice D5 v rámci bezpečnostní akce zaměřené na kontrolu stavu vozidel přepravujících nebezpečné látky v režimu ADR.

Hasiči po příjezdu na místo zásahu vytýčili nebezpečnou zónu a průzkumem zjistili drobné úniky kapalin ze 2 cisternovými návěsů s tahači srbského přepravce. K zamezení kontaminace životního prostředí byly pod místa úniků položeny záchytné vany se sorpčními prostředky. Na místo zásahu byla povolána chemická laboratoř HZS Středočeského kraje, která potvrdila únik styrenu z jednoho kamionu a u druhého kamionu únik styrenu vyloučila s tím, že se jedná o znečištěnou vodu. Vzhledem k nemožnosti úplné opravy netěsností na cisternovém návěsu, který přepravoval 23 m3 zdraví škodlivé hořlavé látky, byl prostřednictvím OPIS kontaktován zahraniční přepravce, aby zajistil náhradní cisternu pro přečerpání nebezpečné látky. Do dojezdu náhradní cisterny byla poškozená cisterna více jak 20 hodin hlídána Policií ČR a monitorována hasiči s termovizní kamerou včetně sledování meteosituace na místě zásahu. O přijatých opatřeních byly informovány starostky města Beroun a obce Vráž.

V pátečních dopoledních hodinách proběhla na krajském ředitelství HZS SČK v Kladně koordinační schůzka dotčených subjektů, kde byly projednány možné scénáře řešení situace. Po dojezdu náhradní cisterny na místo zásahu (v 14:11 hodin) byl zkontrolován její stav a průvodní dokumentace. V týlovém prostoru pak proběhla konzultace postupu přečerpání mezi zástupci přepravce (za využití tlumočnice ze srbštiny), odborníků z podniku SYNTHOS Kralupy a. s., zástupců HZS Středočeského kraje a operačního výjezdu MV-generálního ředitelství HZS ČR. Zúčastněné subjekty odsouhlasily postup prací a zahraniční firma provedla v době mezi 15:20 – 16:55 hodin přečerpání cisterny, při této činnosti byla jištěna 2 čtyřčlennými družstvy hasičů s trojnásobnou požární ochranou vodou, pěnou a práškem.

Policie ČR ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic Rudná zajistila na dálnici D5 dopravní omezení a při vzniku komplikací během přečerpávání byla připravena dálnici neprodleně uzavřít. Likvidaci nebezpečného odpadu zajistila havarijní firma Dekonta a.s. Na asistenci na místě zásahu se podílela i lékařská osádka Územního střediska záchranné služby SČK z výjezdového stanoviště Beroun.

Během zásahu složek IZS, který trval téměř 26 hodin, byla stanice HZS Beroun posílena příslušníky z mezisměnového volna a dle potřeb při řešení dalších souběžných událostí (2 požáry a 4 technické zásahy) nárazově zálohovaná jednotkami SDH obcí Králův Dvůr a Chyňava.

mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kraje
vrchní komisař

Sdílet