Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili vodáka

V sobotu po poledni se podařilo hasičům zachránit vodáka u Valašského Meziříčí, který se převrátil při sjezdu splavu na nafukovací kanoi a zůstal ve vodním víru.Ilustrač­ní foto.

Dne 27. 5. 2006 ve 12:37 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně vodáka u Valašského Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s rychlým zásahovým vozidlem, cisternou a člunem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Juřinka se vodák převrátil ve splavu a zůstal ve vodě řeky Bečvy.

Sám se z vodního víru pod splavem nedokázal dostat a na jeho záchranu museli vyjet profesionální hasiči. S rychlým zásahovým vozidlem JEEP se hasiči ke splavu dostali do pěti minut. Vodákovi bylo vhozeno záchranné lano a postupně byl vytažen z vody na břeh.

Třiatřicetiletý muž neutrpěl žádné viditelné zranění, ale při pobytu ve vodě se podchladil. Na břehu byl předán do péče lékaře zdravotnické služby a po prvotní prohlídce byl odvezen do nemocnice.

Podle získaných informací se vodák sám snažil sjet splav na nafukovací kanoi Pálava. Odvážný manévr však nezvládl, ve splavu se převrátil a vypadl z lodi do vody. Přestože měl lehkou plovací vestu, tak v silném víru rychle ztrácel síly a neměl jistotu, že nebude stažen pod hladinu. Velkou záchranou pro něj byla nafouknutá pneumatika z nákladního auta, která byla jako odpad ve vodě zachycena pod splavem ve víru a vodák se jí mohl přidržet nad hladinou.

Ve druhé záchranné fázi se hasičům podařilo vytáhnout z vody také nafukovací člun, který nebyl poškozen.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet