Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár ve výrobně nábytku způsobil milionové škody

Čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů dnes likvidovaly požár ve výrobně nábytku v Čeložnicích na Hodonínsku.

Hustý černý dým vycházející z výrobny nábytku zpozorovali lidé z obce a ohlásili hasičům v 8.21 hodin. Na místo vyrazili profesionální hasiči ze stanice v Kyjově a dobrovolní hasiči z Čeložnic, Kyjova a Svatobořic-Mistřína.

Do uzavřeného objektu museli hasiči vniknout násilím. Celý rozlehlý a členitý prostor byl silně zakouřený a při minimální viditelnosti hasiči nemohli najít známky hoření. Teprve po odvětrání kouře přetlakovou ventilací a otevřenými okny objevili plameny ve stropu v rohu lakovny a u lisu na dřevěné brikety a kotle na jejich spalování. Hasiči proti plamenům nasadili dva vysokotlaké proudy a další vodní C proud. Zásah komplikovalo zborcení části stropu s krytinou z hliníkového plechu a fotovoltaickými články a s několika vrstvami izolace.

Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v 9.19 hodin. Z požářiště a jeho okolí hasiči vynášeli a vyváželi barvy, ředidla, uskladněné dřevo a další materiál nezasažený požárem. Požár hasiči zlikvidovali v 11 hodin, další vice než hodinu ale doutnající požářiště ještě kontrolovali kvůli případnému rozhoření.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Oheň zničil střechu lakovny a dalších prostor výrobny nábytku na ploše zhruba 60 čtverečních metrů. Požár a zplodiny hoření zasáhly také vzduchotechniku, lis na dřevěné brikety a další technologii, kotel na dřevěné brikety i uskladněné dřevo. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Způsobenou škodu podle prvotního předběžného odhadu vyčíslil na pět milionů korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet