Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči jsou v Libereckém kraji na nohou, malé potoky vystoupily ze břehů

Již jednadvacet výjezdů mají dnes za sebou hasiči v Libereckém kraji. Déšť a vyšší teploty přinesly do níže položených oblastí tání a malé vodní toky na několika místech zatopily zahrady, sklepy a garáže.

Technické pomoci spojené s odčerpáváním vody bylo třeba hlavně na Českolipsku v Doksech, Zákupech či Kunraticích u Cvikova. V části obce Zátyní hrozilo vylití vody z rybníka, a proto hasiči uvolňovali ledy a čistili místo výtoku.

Vylitá voda z potoků zahrozila také na Liberecku, a to v Raspenavě, Českém Dubu nebo u Hrádku nad Nisou, kde se vylil Donínský potok. „Voda stékající po zamrzlém potoku byla částečně odvedena do kanalizace u stadionu, a tím se omezil přítok do postižených zahrad. K ohrožení rodinných domů prozatím nedošlo," sdělil velitel hrádeckých hasičů mjr. Ing. Jaromír Mottl.

Zatímco v nížinách vydatně pršelo, hory se potýkaly s dalším přívalem sněhu a na některých místech řidiči bourali. Dnes krátce před devátou hodinou došlo v obci Držkov k nehodě dvou osobních vozů (Volkswagen Golf a Škody Octavia) a traktoru.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Tanvaldu a také Jablonce nad Nisou. Hasiči provedli protipožární opatření, uniklé pohonné hmoty zasypali sorbentem a olej z traktoru jímali do kanystru. Komunikace byla po dobu jedné hodiny zcela uzavřena.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet