Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Horšovském Týně cvičili záchranu osob, která se propadla na ledu

V neděli 19. února 2012 proběhlo cvičení jednotky SDH Horšovský Týn. Tentokrát bylo tématem cvičení „Záchrana osoby, která se propadla v ledu na zamrzlé ploše“.

Cvičení se konalo na novoveském rybníku u Horšovského Týna a podmínky ztěžovala právě nastalá obleva, kdy se na ledě místy objevovaly louže vody. Po krátké teoretické přípravě, kterou provedl velitel jednotky Pavel Lang, následoval praktický výcvik všech zúčastněných členů.

Různé způsoby záchrany propadlých osob v ledu si vyzkoušeli všichni přítomní, mezi kterými nechyběli ani 4 dorostenci SDH Horšovský Týn. Přiblížení se k propadlé osobě se provádělo pomocí jednoho dílu nastavovacího žebříku, dále pomocí dvou dílů (tenký led) a nakonec i pomocí lodě (tenký a prolamující se led).

Byla vyzkoušena i záchrana samotného zachránce přes záchrannou vestu. Figuranta si zahrál sám velitel jednotky. Cvičení bylo vyhodnoceno jako zdařilé a velice přínosné, protože jednotka JPO II může v případech, kdy se jedná opravdu o každou minutu, poskytnout pomoc rychle, účinně a profesionálně.

hasiciht.wz.cz

Sdílet