Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Školení a výcvik obsluh motorových řetězových pil ve Velké Bíteši

V neděli 12. 2. 2012 proběhl na požární stanici ve Velké Bíteši kvalifikační kurz k získání průkazu k obsluze přenosných motorových řetězových a

rozbrušovacích pil.

Práce s motorovou pilou u jednotek požární ochrany je prací důležitou a potřebnou pro zdolávání požárů, technických zásahů při záchraně osob a poslední řadě také při živelních pohromách.

Využití motorových pil pro všechny druhy prací, které je možno s nimi vykonávat, klade pochopitelně součastně daleko vyšší nároky na odborné znalosti a fyzickou zdatnost členů jednotky PO.

Byly probrány technologické postupy pro práce prováděné přenosnými motorovými řetězovými pilami u zásahu a údržba důležitých částí motorové pily. Specificita hasičských kurzů spočívá ve zpracování kalamitní těžby, kdy hrozí nebezpečí z prodlení a v základech stavební konstrukce střech a krovů.

Tyto práce jsou mnohdy na okraji zásad bezpečnosti při práci s pilou. Jak je asi všem jasné, hrozí-li nebezpečí z prodlení a musí se rychle a účinně zasáhnout, je nutné předepsanou bezpečnost obejít.

Proto se také hasiči učí a cvičí s motorovou pilou častěji než ostatní, běžní uživatelé. Hasiči, kteří mají výcvik na pily jsou nedílnou a pevnou součástí každé výjezdové jednotky.

Instruktorem odborné přípravy byl příslušník HZS kraje Vysočina kraje ÚO Žďár nad Sázavou Zdeněk Řezáč.

David Dvořáček, DiS.

Sdílet