Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dětský čin roku 2011

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje ve spolupráci s Olomouckým krajem již šestým rokem vyhlašuje akci „Dětský čin Olomouckého kraje“.

V průběhu akce, která potrvá do 16. března 2012, mohou rodiče, kamarádi, učitelé a další občané zasílat příběhy dětí, které v roce 2011 projevily statečnost v boji o svůj vlastní život nebo svojí statečností pomohly v těžké situaci někomu jinému, příp. i zvířecímu kamarádovi. Právě tyto děti si totiž zaslouží obdiv a úctu nás ostatních, a proto bychom na ně neměli zapomínat.

Kriteria pro udělení ceny „Dětský čin Olomouckého kraje“ dítěti mladšímu 16 let jsou následující:

  • fyzická záchrana jiné osoby při požáru, havárii či jiné mimořádné události;
  • záchrana jiné osoby včasným přivoláním složek integrovaného záchranného systému za využití znalostí získaných z akcí HZS a složek IZS, příp. znalostí získaných z programu výchovy dětí v oblasti PO a ochrany obyvatelstva při mimořádných situacích;
  • záchrana vlastní osoby z nebezpečné situace za užití znalostí získaných z programu výchovy dětí v oblasti PO a ochrany obyvatelstva při mimořádných situacích;
  • záchrana vlastní i druhé osoby správným použitím linky tísňového volání;
  • záchrana zvířete či zvířat při požáru, havárii či jiné mimořádné události;
  • jednání, kterým byly uchráněny materiální hodnoty;
  • včasné ohlášení nálezu neznámých předmětů, výbušnin, střeliva, nevybuchlé munice, pyrotechniky apod.;
  • včasné nahlášení úniku nebezpečné látky;
  • včasné upozornění na nebezpečí požáru či havárie;
  • uhašení požáru v zárodku.

K tomu, abychom mohli ocenit hrdinu či hrdinku za rok 2011, potřebujeme získat informaci o tom, koho by bylo vhodné ocenit.

Informaci nebo kontakt na osobu, která může čin dětí přiblížit, nám prosím zašlete nejpozději do 16. března 2012 na adresu Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Schweitzerova 91, 779 00 OLOMOUC nebo e-mail pap@olk.izscr.cz .

Přehled dosud udělených ocenění:

Udělení ceny „Dětský čin Olomouckého kraje 2006“

  • Petra Trubačová, 16let, žákyně sexty víceletého gymnázia J. Škody v Přerově za pomoc staršímu občanovi cca 70 let o berlích, který na autobusové zastávce omdlel.
  • Lukáš Tempír, žák 7. třídy ZŠ a MŠ Střítež nad Ludinou za záchranu života kamarádky, která nezvládla řízení motocyklu a utrpěla velmi vážné poranění hlavy.

Udělení ceny „Dětský čin Olomouckého kraje 2007“

  • David Hons, žák 6.A třídy ZŠ Severovýchod 26 v Zábřehu za záchranu života spolužákovi, který spadl z výšky 4 m ze stromu, a to včasným přivoláním pomoci.
  • Radek Švoma, žák 6.A třídy ZŠ Severovýchod 26 v Zábřehu za záchranu života spolužákovi, který spadl z výšky 4 m ze stromu, a to včasným přivoláním pomoci.
  • David Tempír, žák 1. ročníku vyšší odborné školy a střední školy automobilní U Dráhy 6 v Zábřehu za záchranu života včasným přivoláním pomoci řidiči osobního vozu Škoda Forman, se kterým jel jako spolujezdec. Řidiči se udělalo nevolno a v zatáčce prorazil svodidla a sjel do náhonu, kde havaroval. Jmenovanému byla rovněž udělena ministrem vnitra a generálním ředitelem HZS medaile „Za statečnost.“

Udělení ceny „Dětský čin Olomouckého kraje 2008“

  • Štěpán Morong, žák 6. ročníku základní školy Hanácká 3 v Šumperku obdržel cenu za záchranu života svého otce včasným přivoláním pomoci místních obyvatel a složek IZS. Muž řídil traktor s valníkem naloženým dřevem a při jízdě se svahu traktor neubrzdil. Došlo k převrácení soupravy a následné zaklínění řidiče mezi volantovou tyčí a blatníkem. Po vyproštění zaklíněného muže místními obyvateli byl ošetřen záchranáři a přivolaným vrtulníkem ihned transportován do nemocnice, kde se podrobil operaci. Kdyby dvanáctiletý Štěpán duchapřítomně nepřivolal pomoc, jeho otec by s největší pravděpodobností na místě zemřel.

Udělení ceny „Dětský čin Olomouckého kraje 2009“

  • Martin Palma, žák 7. ročníku základní školy E. Valenty v Prostějově obdržel cenu za záchranu života pětiletého chlapce. Dne 14. 7. 2009 v prostějovském aquaparku zachránil život pětiletého chlapce, který ležel v bezvědomí pod hladinou. Martin si toho všiml, skočil do vody a chlapce vytáhl na hladinu, kde ho předal dospělému muži, který společně s plavčíkem chlapce přivedl k vědomí.

Udělení ceny „Dětský čin Olomouckého kraje 2010“

  • V tomto roce nebyla udělena cena z důvodu nenavržení hrdiny, kterého by bylo možné ocenit.

por.Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Sdílet