Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OBRAZEM: V Klínech na Mostecku probíhá cvičení záchranářských kynologů HZS

Sněhová lavina pohřbila na Klínech několik lidí. Na pomoc zasypaným běžkařům přispěchalo i osm psovodů z dvaadvaceti příslušníků speciálního týmu USAR Hasičského záchranného sboru – záchranného útvaru kynologie složek IZS.

Naštěstí šlo ale jen o simulovanou lavinu a zasypaní běžkaři jsou ve skutečnosti jen figuranti. Na Klínech totiž v těchto dnech nacvičuje záchranný útvar záchranu osob. Metodik cvičení Gustav Hotový řekl, že kynologové záchranáři budou na Klínech až do pátku.

„Vedle hasičů – psovodů z Hlučína tu máme také hasiče z Pardubic, Liberce, generálního ředitelství a jednotku ze stráže národního parku Šumava. Psovodi a jejich speciálně vycvičení psi se tu učí vyhledávat zasypané lidi. Figuranti proto čekají zasypáni ve sněhu v různých hloubkách od jednoho do přibližně dvou a půl metru,“ vysvětluje metodik speciálního cvičení Hotový.

Záchranáři se v těžko přístupném zasněženém terénu musejí pohybovat na sněžnicích a speciálních čtyřkolkách. V dalších dnech je čeká v rámci výcviku přesun za zasypanými lidmi pomocí vrtulníku.

Záchranářská kynologie je obor, jehož posláním je výcvik psovoda se psem k nalézání pohřešovaných osob v sutinách, ve volném terénu, lavinách, pod vodní hladinou apod. za využití čichových schopností psa. Psovod a pes, kteří provádí výcvik v oboru záchranářské kynologie, tvoří nedílnou kynologickou dvojici.

Sdílet