Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jarní splutí Sázavy 2012 je za námi, bohužel nebo bohudík?

Sportovní klub hasiči Praha pořádal dne 12. dubna 2012 4. ročník Jarního splutí Sázavy z Týnce nad Sázavou do Pikovic.

Splutí bylo věnováno hrdinným topičům z Titaniku, kteří do poslední chvíle topili pod kotli generátorů potápějící se lodi, stejně jako my hasiči, kteří do poslední chvíle ohně na potápějící se lodi hasí.

Trať byla dlouhá 16,3 kilometru.

Této hasičské největší sportovně-společenské akce se letos zúčastnilo i přes velkou nepřízeň počasí a hasičského vedení 180 závodníků z dobrovolných jednotek SDH a jednotek profesionálních HZS celé republiky.

Krátce po poledni byl závod hromadně odstartován od půjčovny lodí Bi Sport v Týnci nad Sázavou. Na téměř suchou řeku – 16,5 km dlouhou trať se vydalo 22 šestičlených posádek R-6, 6 posádek R-4 a 13 dvoučlenných posádek v otevřených kánoích.

Díky nízkému stavu vody /vodočet 65cm / byl čas vítězné posádky HZS Semily téměř o půl hodiny delší než loni. / 1hod 50min/ V cíly nás pak již hřálo sluníčko.


Na závěr je bohužel potřeba opět napsat, že náš závod nejenže není vedením podporovaný, ale je přímo zakazovaný. Mnohým startujícím a letos to odhaduji tak na 100, kteří jsou přihlášení a pak zase odhlášení, není dovolována účast, pokud jsou v pracovní době. Záchranné rafty, 2 měsíce dopředu domluvené, byly vedením středočeského kraje odvolány týden před startem závodu!

Rafty, které jsou na stanicích nezařazené a slouží k výcviku nejsou hasičům zapůjčeny. Přitom jsme to především my hasiči, kteří se zúčastňujme záchranných akcí na vodě a mělo by být v zájmu našeho vedení mít kvalitně vycvičené a sehrané posádky.

Loni jsem se zúčastnil spolu s 30 pražskými hasiči výcviku záchrany z válce. Tento velmi profesionální kurz pod vedením Petra Ptáčka byl asi to nejlepší, jaký jsem z daných výcviků absolvoval. Kurzu se zúčastnily desítky hasičů z celé ČR.

Proč je potom problém sehnat 5 záchraných týmů?

Jediný záchranný tým na řece je pak raft smíchaný z hasičů HZS Jílové u Prahy a SDH Jílové. Přijíždějí pravidelně každý rok nebot jak říkají, je to v jejich rajónu, ale hlavně chtějí pomoci a nedopustit mimořádnou situaci. Moc děkujem!

Dále by mě zajímalo jak je možné, že některým hasičům je při účasti proplácena strava, ubytování, startovné. Druzí si pak musí brát dovolenou , přijet vlastní dopravou a ještě zaplatit startovné a půjčovné. A přitom všichni pracujem pod jedním ministerstvem.

Ještě včera dopoledne jsem byl rozhodnut závod dále již nepořádat a stejně jako desítky dalších kvalitních závodů, které zanikly odejít do vzpomínek. Odpoledne jsem však již změnil názor. Naše práce dnes již opravdu není zaměstnáním na vyděláváním peněz, ale je posláním chránit ty druhé potřebné. Snad proto jsme v práci 240 hodin měsíčně z toho 1/3 zcela zadarmo. Ale pořád nám věří 99% lidí v této zemi. Věří, že budeme připraveni jim v nouzi pomoci za deště a zimy ze studené vody.

Ahoj a děkuji všem zúčastněným, a věřím, že za rok se opět setkáme, tentoktát v lepších podmínkách.

Petr Tatíček

VÝSLEDKY

R-4

  • 1. HZS Semily – 1.50:05
  • 2. SDH Turkovice – 2.07:40
  • 3. HZS ZLín – 2.25:53

R-6

  • 1. HZS Borovany – 1.53:25
  • 2. HZS Praha – 2.20:38
  • 3. HZS Neratovice – 2.27:32

K-2

  • 1. SDH Bystřice n/Perštýnem – 1.57:10
  • 2. SDH Minice – 1.59:41
  • 3. SDH Morašice – 2.02:34
Sdílet