Pondělí 13. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči na Zlínsku dostanou peníze na varovné systémy a techniku

Dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji dostanou z krajského rozpočtu finance na budování vyrozumívacích a varovacích systémů a na opravy věcných prostředků požární ochrany jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí.

Ilustrační foto

Z rozpočtu Ministerstva vnitra České republiky jim pak Zlínský kraj rozdělil další částku na zabezpečení akceschopnosti jednotek požární ochrany sborů dobrovolných hasičů obcí kategorie II a na odbornou přípravu velitelů a strojníků jednotek požární ochrany sborů dobrovolných hasičů obcí.

Dále také na pokrytí nákladů za uskutečněný zásah jednotky sboru dobrovolných hasičů obce na výzvu Krajského operačního a informačního střediska HZS Zlínského kraje mimo její územní obvod. Rozdělení těchto prostředků odsouhlasila na svém jednání dne 20. února 2012 Rada Zlínského kraje.

Účelové neinvestiční dotace ministerstva vnitra obcím Zlínského kraje jsou nyní přiděleny ve výši 3 750 000 korun. Zbývající finanční prostředky z ministerstvem přidělené částky Zlínskému kraji ve výši 1 086 000 korun budou rozděleny na základě rozpisu HZS Zlínského kraje na jednání Zastupitelstva Zlínského kraje v měsíci září 2012.

Dotaci na zabezpečení akceschopnosti jednotek požární ochrany sborů dobrovolných hasičů obcí nyní obdrží 20 obcí, mezi nimi například obec Halenkov, Nedakonice, Vlčnov či město Rožnov pod Radhoštěm.

O finance z krajského rozpočtu na budování vyrozumívacích a varovacích systémů si požádaly obce Bohuslavice nad Vláří, Ořechov, Veselá a město Brumov – Bylnice a obdrží na ně celkem 516 000 korun. Za vyrozumění a varování občanů odpovídají podle zákona o integrovaném záchranném systému starostové obcí a hasičský záchranný sbor.

Osmnácti jednotkám sborů dobrovolných hasičů obcí byly z rozpočtu Zlínského kraje přiděleny dotace v celkové výši 4 392 000 korun na nákup věcných prostředků požární ochrany.

Na nákup zásahového vozidla dostane dotaci například obec Dolní Lhota a na nákup požární stříkačky obec Jankovice.

Účelové neinvestiční dotace na nákup věcných prostředků požární ochrany pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí ve výši 1 992 000 korun přidělil ze svého rozpočtu Zlínský kraj 28 obcím.

Šest kusů radiostanic díky tomu pořídí například město Bojkovice a svůj zásahový automobil opraví obec Mysločovice.

Celkově tedy z krajského rozpočtu obdrží dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji 6 900 000 korun.

Sýkorová Dvorníková Gabriela
tisková mluvčí
Krajský úřad Zlínského kraje

Sdílet