Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě osoby se propadly ledem, hasiči do poslední chvíle nevěděli, že jde o cvičení

Dnes ve 13:11 hodin je na tísňovou linku 112 nahlášeno propadnutí dvou osob v ledu nad ústím do liberecké přehrady. Operační důstojník na místo vysílá profesionální hasiče z liberecké stanice se záchranným člunem.

Zasahující hasiči stále nevědí, že se jedná „pouze" o trénink, neboť v rámci prověřovacího cvičení jim jsou všechny okolnosti utajeny. Mezi tím si dva potápěči Vodní a Potápěčské Záchranné Služby Liberec převlečení do suchých obleků (navrch s klasickým oblečením) hledají to správné místo na propadnutí. Hasičům nechtějí úkol nijak ulehčit, a tak vybírají část s hodně tenkým ledem, který záchranu ztíží.

Jakmile hasiči přijíždějí, jedná se skutečně o bleskovou akci. V suchých oblecích se vrhají do vody a společně s kolegy vytahují dva podchlazené muže. To už jsou připraveni další hasiči s nosítky a nastavovacími žebříky, ze kterých dělají cestu z koryta na břeh.

Zároveň poskytují podchlazeným mužům předlékařskou pomoc, jeden z mužů je ještě schopen komunikovat, druhý je v bezvědomí.

Námětem dnešního cvičení byla záchrana osoby z ledu zaměřená na vybavení technickými a ochrannými prostředky, způsob vytažení a poskytnutí předlékařské pomoci. Cvičení proběhlo bez vážnějších závad s důrazem na bezpečnost zasahujících hasičů“ sdělil velitel liberecké stanice mjr. Ing. Jaromír Mottl.

Jak dodal, záchrana byla dnes náročnější než při teplotách pod bodem mrazu, neboť hasiči postupují po ledu, který je částečné roztálý, a mohou se kdykoliv probořit.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet