Pondělí 13. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krajští zastupitelé přidělovali peníze dobrovolným hasičům v Pardubickém kraji

Pardubickému kraji byla na základě rozhodnutí Ministerstva vnitra ČR letos v lednu přidělena účelová neinvestiční dotace na výdaje jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí, a to ve výši 4, 064 milionu korun.

Zastupitelstvo Pardubického kraje v první etapě rozdělilo 2,5 milionu korun z této dotace ve prospěch 23 dobrovolným hasičským sborům v kraji, které drží pohotovost a jsou schopny vyjet do pěti minut od vyrozumění operačního střediska.

Velmi nás znepokojuje, že stát každoročně snižuje finanční příspěvky na činnost dobrovolných hasičských sborů. Před čtyřmi lety kraj mohl rozdělovat o téměř dva miliony více. Je tím vážně ohrožena akceschopnost jednotek dobrovolných hasičů. Přitom počty jejich zásahů v posledních letech narůstají a v řadě případů jsou prvním, kdo je schopný poskytnout pomoc“ říká hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Dále dodává: „Dotace Pardubického kraje na vybavení dobrovolných hasičů jsou na rozdíl od státních stabilní, již čtvrtý rok dáváme dobrovolným hasičům částku pět milionů korun.

Magdalena Navrátilová
tisková mluvčí
kancelář hejtmana
Pardubický kraj

Sdílet