Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči opět cvičili na ledu v hlučínské štěrkovně

Zřejmě nejčastějším cvičením během zimních mrazů je pro profesionální hasiče z Moravskoslezského kraje záchrana osob na vodě a zamrzlé hladině.

Takto se například připravovala na ostré zásahy ve čtvrtek 23. února 2012 dopoledne směna C ze dvou ostravských stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), a to na „oblíbené“ hlučínské štěrkovně (okres Opava).

Výcvik absolvovali ostravští hasiči ze stanic HZS MSK Poruba a Přívoz za nepříjemného zimního počasí, doprovázeného silným větrem a deštěm se sněhem. Většina cvičících byla přitom vybavena moderními nepromokavými kombinézami (včetně vest), zbývající část minimálně záchrannými vestami.

Kvůli autentickému výcviku si museli hasiči opět obnovit již v lednu vyřezaný otvor do ledu. Vyzkoušeli si mj. pohyb na ledu, jištění lanem při záchraně z vody, někdy s pomocí žebříků, pohyb se záchrannými saněmi RS5 na ledě (vleže s pomocí cepínu – nosnost saní cca 400 kg) a také manipulaci s desetimetrovým záchranným chodníkem (nosnost 1 tunu).

Oba záchranné prostředky jsou nafukovací. Na vlastní „kůži“ si hasiči také vyzkoušeli pád „pod led“, třeba proto, aby se mohli vcítit do pocitů tonoucích a zachraňovaných o­sob.

V Hlučíně se během zimy vystřídají všechny tři směny (A, B, C) ze všech šesti ostravských stanic HZS MSK. Například jejich kolegové z Frýdku-Místku obvykle cvičí na nedaleké přehradě Olešná, hasiči z Nového Jičína zase na zamrzlé nádrži Čerťák (Čertův rybník) nedaleko Kojetína (okres Nový Jičín).

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet