Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali zraněnou ženu, spadla z koně

Na pomoc 36leté ženě, která se zranila při pádu z koně, dnes dopoledne hasiči vyjížděli do terénu u obce Němčičky na Brněnsku.

Žena po 9. hodině spadla z koně ve vinohradu a protože nemohla vstát, zavolala mobilním telefonem o pomoc do stáje, odkud vyjela na projížďku, a jejím prostřednictvím také záchranářům.

Do terénu vyrazila jednotka hasičů ze stanice v Ivančicích i sanitka zdravotnické záchranné služby. Na polní, blátivé a rozmáčené cestě k vinohradu ale sanitka uvízla a ke zraněné ženě k vinohradu se dostalo jen zásahové vozidlo hasičů.

O zraněnou jezdkyni již pečovala žena ze stáje, která se postarala také o koně. Hasiči se proto pěšky vrátili k zapadlé sanitce a zdravotníkům na místo události vzdálené zhruba 1,5 kilometru pomohli donést nosítka a zdravotnický materiál.

Zraněné ženě, která si stěžovala na bolesti zad, lékař k transportu do nemocnice přivolal vrtulník letecké záchranné služby, který přistál 50 metrů od vinohradu. Hasiči pomohli zraněnou naložit do vrtulníku.

Aby ženu, u níž bylo podezření na poranění páteře, dostali na nosítkách do vrtulníku co nejšetrněji, museli rozebrat část plotu vinohradu. Po záchraně ženy se pak hasiči vrátili k zapadlé sanitce. Vozidlo ZZS vytáhli na laně z bláta na část cesty, která byla sjízdnější.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet