Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Průzkumná skupina Záchranného útvaru Hlučín míří na Liberecko, střelmistři budou odpalovat led

Hasiči v Libereckém kraji mají plné ruce práce, od včerejších odpoledních hodin začaly přibývat výjezdy k technické pomoci. Na několika místech odčerpávali vodu ze zatopených silnic, ale také sklepů rodinných domů a garáží.

24. února 2012 – souhrn situace

Častokrát vyjížděli také za monitoringem rozvodněných potoků, na kterých byl vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity. Nejvíce starostí měli hasiči na Českolipsku.

V Zákupech po 15. hodině začala voda z polí zaplavovat celou ulici Kamenickou a hrozilo, že nateče i do sklepů rodinných domů. Zmíněný 2. stupeň byl vyhlášen na Kamenickém potoce. Hasiči z něho odstraňovali ledové kry a uvolňovali kameny z propustí.

Vodu ze sklepa rodinného domu bylo třeba také odčerpat v Mimoni, Novém Boru či Skalici u České Lípy. Garážemi voda protékala v Kamenickém Šenově, kde protrhla sněhovou bariéru. Hasiči odklonili proud mimo obytné části a udělali hráze z pytlů s pískem.

Po 16. hodině vyráželi k odčerpávání vody ze zatopených sklepů také na Liberecku. V části Doubí měli ve sklepě rodinného domu až 30 cm vody, se kterou si hasiči poradili pomocí kalového čerpadla.

Po 19. hodině bylo hasičů třeba v Brništi, kde vyhlásili na třech lokalitách Panenského potoka 2. SPA. Hasiči pomáhají s pytlováním a nadále provádí monitoring.

Obcím v Libereckém kraji byly odeslány informace o výstraze, kdy vlivem tání může dojít k vzestupu hladin na vodních tocích.


25. února 2012

Po včerejším dni, kdy měli hasiči v Libereckém kraji plné ruce práce s čerpáním vody a monitoringem rozvodněných potoků, se situace uklidnila.

Počet technických pomocí spojených se stoupající vodou se snížil, hasiči v současné době provádějí především monitoring vodních toků, uvolňování nahromaděných ledových ker a odčerpávání vody ze sklepů.

Na Českolipsku, kde byla včera situace nejvážnější, se potoky a potůčky vrátily zpět do svých koryt. Hasiči zde v současné době odčerpávají vodu např. v obcích Hamr na Jezeře a Brniště.

Na Jablonecku byla nejdramatičtější situace v Železném Brodě, kde na řece Jizeře došlo k nahromadění ledu mezi stavidly místní vodní elektrárny a hrozilo vylití řeky z koryta a zatopení centra města.

Naštěstí došlo k protržení dvou těchto stavidel, která nevydržela nápor ledu a vody. Na místě zásahu zasahovalo celkem devět jednotek požární ochrany, které během tohoto zásahu provedly i záchranu uvízlé osoby z ledu.

Po 10. hodině zachraňovali hasiči ze Semil osoby z rodinného domu v obci Háje nad Jizerou – Dolní Sytová, kde vlivem nahromaděného ledu na řece Jizeře došlo k zaplavení rodinných domů. Profesionální hasiči ze stanic Semily a Jilemnice zde společně s místní jednotkou provedli záchranu pěti osob z rodinného domu.

V současné době je 3. stupeň povodňové aktivity hlášen na Panenském potoce v obci Pertoltice na Českolipsku, jehož kulminace se očekává v dnešních odpoledních hodinách.


25. února 2012 – večer

Vzhledem k dalším případům hromadících se ledových ker na vodních tocích v Libereckém kraji, které vytvářejí hráze a bariéry, byla krajskou povodňovou komisí LK požádána o pomoc průzkumná skupina záchranného útvaru HZS ČR Hlučín.

Tato skupina je v rámci průzkumu předurčena do lokalit Dolánky u Turnova, Dolní Sytové a Rakousy, kde je situace nejvážnější.

Na základě poznatků, které společně s pracovníky povodí Labe a hasiči zjistí, by mohla být v případě potřeby do Libereckého kraje vyslána i jejich speciální těžká technika. Tito specialisté mohou být rámci potřeby nasazeni i do jiných lokalit.


26. února 2012 – po poledni

Povodňová komise Libereckého kraje, po provedeném průzkumu záchranného útvaru HZS ČR Hlučín, rozhodla o nasazení střelmistrů k odstranění ledových ker, které komplikují situaci v Dolní Sytové, Rakousích a Dolánkách u Turnova.

27. února 2012

Ve včerejším dni byl proveden letecký průzkum kritických míst na řece Jizeře. Po tomto průzkumu mělo být provedeno odstřelení nahromaděných ledových ker v Dolánkách u Turnova, ale vzhledem k zvětšenému průtoku řeky byly odstřely odloženy.

Dnes 27. 2. 2012 v 9 hodin zasedá povodňová komise LK, která rozhodne o dalších činnostech, zejména pak o provedení pyrotechnických pra­cí.

por. Daniel Mlčoch, DiS.
zástupce tiskové mluvčí
HZS Libereckého kraje

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet