Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Vysočině také uvolňují kry na vodních tocích

Hasiči na Vysočině mají plné ruce práce s uvolňováním vodních toků. Za pátek a sobotu vyjížděly profesionální i dobrovolné jednotky v našem kraji k více než třiceti událostem. Díky tání sněhu a ledu stouply na Vysočině hladiny hned několika vodních toků.

V pátek odpoledne byl na říčce Balince v obci Baliny na Žďársku vyhlášen II. stupeň povodňové aktivity. Jednotce profesionálních hasičů ze stanice Velké Meziříčí se podařilo pomocí ručního nářadí ledové kry rozbít. Zhruba po hodinovém úsilí hasičů začala voda opadávat a II. stupeň povodňové aktivity byl odvolán. K zatopení objektů naštěstí nedošlo.

V pátek 24. února 2012 byli hasiči na Vysočině požádáni o pomoc hned v osmnácti případech. Vodu ze zatopených sklepů odčerpávali například v rodinném době v obci Hrnčíře na Havlíčkobrodsku, dále pak ze sklepa kulturního domu ve Velkém Beranově nebo ze sklepa rodinného domu v Dolní Cerekvi – Novém Světě. Kromě odčerpávání vody pročišťovali také ucpané kanalizace, a to například v Hrotovicích na ulici 1. máje nebo v obci Štěměchy na Třebíčsku. V obci Rudolec na Žďársku zaplavila voda komunikaci. Na několika vodních tocích na Vysočině hasiči monitorovali stav.

Situace na Vysočině není v sobotu o moc lepší a hasiči od půlnoci do šestnácté hodiny zasahovali u dalších osmnácti událostí. Ráno vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Pacov k rozvodněnému Kejtovskému potoku na ulici Vejvarka v Pacově. Ledové kry ucpaly koryto potoku a hrozilo jeho rozlití a zatopení nemovitostí. Profesionální hasiče záhy posílila i místní jednotka sboru dobrovolných hasičů. K rozbití ker byl použit bagr. Kry odstraňovali hasiči také na řece Jihlavě v Rantířově na Jihlavsku nebo na Šlapance v obci Mírovka na Havlíčkobrodsku. Čerpat vodu ze zatopených sklepů museli hasiči například v rodinném domě v obci Kejžlice nebo v domě na ulici Wolkerova v Přibyslavi. Hasiči také provedli na několika místech kontrolu vodních toků.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet