Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na semináři „Vyproštění – záchrana ze zamrzlé vodní plochy“ byl předveden i obojživelník Vol­vo

Od čtvrtku 23. února do soboty 25. února se do Dolní Vltavice na

Lipensku sjeli záchranáři z celého Česka, aby si společně se zahraničními kolegy vyměňovali zkušenosti při nácviku záchrany lidského života na ledu.

Víkendový seminář je každoroční událostí zimní sezóny. Českokrumlovští vodní záchranáři vedení Milanem Bukáčkem tu pravidelně přivítají další záchranářské skupiny, profesionální i dobrovolné hasiče, zdravotníky a také kynology, aby v podmínkách lipenské přehrady zdokonalili spolupráci při záchraně lidských životů v zimních podmínkách.


Letos byl součástí mezinárodního semináře také „Kongres mimořádné události v urgentní medicíně“, na kterém se zkušení záchranáři podělili o své poznatky a zkušenosti. Během praktického semináře, který následoval po kongresu, pak družstva účastníků mohly nabyté poznatky využít při společném nácviku.

Na kongresu, který se konal od čtvrtka do soboty, vystoupili zkušení zástupci záchranářských institucí. Prezentace různých technik záchrany na ledu byly obohaceny o nácvik zásahu vrtulníku, nebo záchranářských psů. Organizátoři však každoročně zdůrazňují důležitost prevence, která by měla předcházet všem rizikovým aktivitám, mezi které může patřit ledový jachting nebo snowkiting.


Opatrnost však vodní záchranáři doporučují i u běžných zimních sportů. Lipenská oblast je celoročně ideálním prostředím pro sport a rekreaci. Českokrumlovští vodní záchranáři, jejichž hlavní sezónou je léto, se tedy nenudí ani v době, kdy je přehrada zamrzlá. Jak uvedl předseda českokrumlovské VZS Milan Bukáček, zima přináší řadu nebezpečí, a tak musí být záchranáři k zásahu vždy připraveni.


A to i přesto, že stálý čtyřiadvaceti­hodinový dohled v Dolní Vltavici zajišťují hlavně v letních měsících. Stále číhající nebezpečí v podobě proboření osob či vozidel skrze led a s tím spojené úrazy vyžadují jejich přítomnost. V zimě o víkendech Krumlováci slouží na své nové základně v Dolní Vltavici, českobudějovičtí vodní záchranáři na Modříně a frymburští dobrovolní hasiči ve Frymburku. Důležitost jejich služeb potvrdil i poslední zásah.

V sobotu 11. února v Přední Výtoni společnými silami zachránili ženu, která při bruslení upadla tak nešikovně, že si způsobila středně těžké zranění.

Na konferenci o urgentní medicíně navázal praktický seminář, který se konal v sobotu 25. února od 10 do 13 hodin. Umožňil tak jednotkám integrovaného záchranného systému zkoordinovat své aktivity a zdokonalit spolupráci. Připravenost je v momentech akutního ohrožení života klíčová. A to se týká i místních obyvatel.


Družstva složená z vodních záchranářů Česka, Horního Rakouska a Polska, zdravotnické záchranné služby, městské policie, profesionálních a dobrovolných hasičů a záchranářských kynologů zde demonstrovala různé metody záchrany života na ledě.


ZZS Trans Hospital zde předvedla v akci Volvo BV 202.


Diváci mohli vidět, jak se dostat z probořeného ledu, nebo se naučit první pomoc. Zachraňující při nácviku využívali speciálně vyvinuté záchranné pomůcky, psí záchranáře, pásovou čtyřkolku či zmíněný vrtulník.

Přínosem je také prezentace domácích i zahraničních firem zabývající se vývojem či prodejem záchranářských prostředků a pomůcek.

Mezinárodní praktický seminář každoročně organizuje místní skupina Vodní záchranné služby Český Krumlov (VZS ČK) ve spolupráci s Vodní záchrannou službou Horního Rakouska, obcí Černá v Pošumaví, Jihočeským krajem, generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru (HZS), Školícím a výcvikovým zařízením HZS ČR Středisko Borovany a Sborem dobrovolných hasičů Hořice na Šumavě a Černá v Pošumaví.

Akce se poprvé konala na Výcvikovém středisku VZS ČČK Dolní Vltavice, které záchranáři z Českého Krumlova vybudovali ve spolupráci s hornorakouskými kolegy loni v srpnu.

Tiskové oddělení MS VZS ČČK ČK

Sdílet