Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči chránili Tišnov před povodní, nyní asistují u odstřelu ker

Osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů chránilo v úterý 25. února 2012 Tišnov na Brněnsku před povodní z řeky Svratky.

Hromady nahromaděných ker, které odpoledne a v podvečer blokovaly průtok a prudce zvedaly hladinu řeky, ohrozily nejdříve obec Skryje. Voda z rozlité řeky zaplavila zdejší silnici a sklepy domů.

Před povodňovou vlnou hasiči preventivně evakuovali 18 lidí, hrází z pytlů s pískem uchránili nejvíce ohrožený dům. Voda poměrně rychle klesla a hasiči se soustředili na čerpání zatopených sklepů a úklid komunikací od nánosů bahna.

Zvednutá hladina Svratky, která dosáhla úrovně druhého stupně povodňové aktivity, začala vážně ohrožovat také Tišnov. Voda po celé délce toku řeky městem vystoupala až o 3,5 metru, nahromaděné kry byly až na hraně koryta a na několika místech se řeka rozlila do okolí.

Hasiči spolu s policisty uzavřeli vjezd na všechny komunikace u řeky. Podjezd pod železniční tratí v Cáhlovské ulici a sousední další podchod před hrozícím rozlivem řeky přehradili mobilními protipovodňovými vaky naplněnými vodou. Z vaků postavili dvě protipovodňové stěny široké 16 a 12 metrů.

Kromě moderních vaků, které pořídila Správa státních hmotných rezerv, hasiči na stanovišti ve Wagnerově ulici naplnili dva tisíce pytlů s pískem. Hrázemi z pytlů chránili zejména domy a průmyslové objekty v ulicích U Svratky a Karasova.

Obyvatele rodinných domů policisté upozornili, aby byli kvůli zhoršení situace připraveni na evakuaci. Povodňová komise po průzkumu koryta řeky večer rozhodla o nutnosti odstřelu nahromaděných ker, které brání odtoku vody v prostoru splavu u obce Březina. Před odstřelem v neděli ráno pracovníci Povodí Moravy do prostoru splavu nasadí těžkou techniku.

O samotný odstřel se postarají střelmistři Skupiny trhacích prací HZS ČR ve spolupráci se specialistou Povodí Moravy. Na nálože k likvidaci ledové bariéry by měli spotřebovat několik desítek kilogramů trhaviny.

Členové povodňové komise současně nevyloučili, že trhavina k odstřeli nahromaděných ker bude potřeba také u soutoku řeky Svratky s říčkou Loučky, kde se voda již rozlila do zahrádek.

Před povodňovou vlnou hasiči v obci Březina postavili 500 metrů dlouhou hráz z pytlů s pískem. Řeku hasiči monitorovali také ve Veverské Bítýšce, Dolních Loučkách, Herolticích a na dalších místech. Na Tišnovsku bylo v akci nasazeno téměř 60 hasičů.

V Brně-Obřanech hasiči monitorovali stav koryta řeky Svitavy, která na okraji krajského města zaplavila zahrádky. Dva obyvatele nejvíce ohrožené chaty a jejich dva psy hasiči před rozlévající řekou evakuovali.


26. února 2012

Tři profesionální jednotky dnes vyjely k odstřelu ledu, který ucpal koryto řeky a hrozí zatopení obce Březina. V 9:30 zahájen odstřel ledové bariéry a rozrušování těžkou technikou.

U události zasahují hasiči z jednotek PS Lidická, PS Přehrada, PS Hodonín.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet