Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

AKTUÁLNĚ: Stav toků na území Olomouckého kraje v odpoledních hodinách.

I v následujících hodinách od několika desítek pomocí během dopoledne soboty 25. února 2012 vyjíždějí jednotky profesionálních hasičů Olomouckého kraje k dalším událostem spojených s odstraňováním následků tání ledu na řekách či ostatních tocích v Olomouckém kraji.

Monitoring stavů toků provádí také od třinácté hodiny i jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů na Přerovsku. Kontrola toku řeky Bečvy a jejich přítoků přináší činnosti spočívající s odstraňováním naplavených ledových ker, tvořících se ledových hrází s nebezpečím rozlití vody mimo koryta.

Na řece Bečvě již několik hodin provádí monitoring dvě profesionální jednotky požárních stanic Lipník nad Bečvou a Hranice za pomocí dobrovolných hasičů obou měst. Většího nahromadění ledových ker řešily jednotky v Lipníku nad Bečvou na ulici Bratrská.

Kolegové z Hranic o několik minut později projížděli a monitorovali stav řeky od Hranic k Milenovu. V Hranicích na ulici Vrchlického pomocí kovových háků aktuálně rozbíjejí ledové kry na říčce Velička.

I ostatní dobrovolné jednotky a to převážně na popud starostů obcí vyjíždějí na svém území k preventivním kontrolám stavů toků. Mezi tyto jednotky například patří dobrovolní hasiči Štěpánov, Oskava v jejich úseku je stále pod souvislým ledem a nehrozí žádná nebezpečí.

V Hlubočkách hasiči monitorů tok řeky Bystřice již od nejkritičtějšího místa v Hrubé Vodě. Během své činnosti provedli pročištění odtoku pod cestou v Hlubočkách na ulici V podlesí.

Dobrovolná jednotka hasičů z Loštic je v nasazení již od brzkých ranních hodin a postupně provádí pročišťování toků. Mezi jejich aktuální pomoci patří rozbíjení ledů pomocí bagru u obce Vlčice.

K preventivní kontrole v průběhu dne vyjela i jednotka profesionálních hasičů stanice Konice, jejich průzkum rovněž potvrdil poklidný stav u obce Ptenský Dvorek. A v současné chvíli vyjíždí i profesionální jednotka Kojetín, rovněž k provedení kontroly stavů v tocích.

Operační středisko Hasičského záchranného sboru je také stále ve spojení se starosty obcí s největším možným rizikem. Dle informaci od starosty obce Nemile v jejich okolí již nehrozí žádné nebezpečí a stav toku je v normálu. Taktéž máme potvrzeno uklidnění situace z pohledu komplikace s naplavenými ledovými krami v Moravičanech.

Mírný vzestup je hladiny je oblasti Postřelmova. Na místě jsou připraveni k případné pomoci dobrovolní hasiči a ti také stav toku v časových intervalech kontrolují.


Aktualizace 20:00


Přerovsko, situace na řece Bečva.

Hasiči během odpoledních hodin ještě několikrát vyjeli k odstraňování naplavených ker na řece Bečva, rovněž prováděli monitoring i okolních toků. Jednotky hasičů z Lipníku nad Bečvou a to jak profesionální tak dobrovolná odstranily kovové mříže z vodního toku na kterých se nebezpečně nahromadily ledové kry.

Poté došlo k celkovému uvolnění průtoku a ke znatelnému zklidnění situace. Podobně pokračovali i profesionální hasiči stanice Hranice v odstraňování naplavených ker na ulici Vrchlického v Hranicích. Situace se na místě taktéž zklidnila a hasiči budou provádět další monitoring následujícího dne v ranních hodinách.


Šumpersko, Dolní Libina – komunikace na Hradečnou.

K pomoci s vytažením automobilu z vodní laguny, která se vytvořila na komunikaci z Dolní Libiny na Šumpersku vyslalo operační středisko profesionální jednotku požární stanice Uničov společně s dobrovolnými hasiči Libina.

Naštěstí se osádce vozidla podařilo dostat ještě před příjezdem hasičů do bezpečí. Jednotky poté provedly vyproštění vozidla pomocí navijáku na cisternovém automobilu hasičů z Uničova. Komunikace je v tuto chvíli neprůjezdná a uzavřená.


Šumpersko, Nemile – vozidlo v zatopené garáži.

Dobrovolná jednotka místních hasičů v obci Nemile vyjela k pomoci s čerpáním zatopené garáže z vozidlem uvnitř. Hasiči provedli odčerpání vody, pročištění kanalizace a následné vytažení vozidla.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet