Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V krytém bazénu se hasiči učili jak zachránit tonoucí osobu

V pátek 24. února 2012 proběhla odborná příprava na vodní hladině. Členové jednotky Velká Bíteš absolvovali výcvik vodní záchrany v krytém bazénu v Třebíči.

Hasiči si k programu přizvali záchranáře z Vodní záchranné služby ČČK místní skupina Třebíč, kteří tématicky zajišťovali část připraveného programu. V příjemně teplé vodě si záchranáři zopakovali zásady bezpečného pohybu ve vodě a zásady poskytnutí pomoci tonoucímu.

Hlavním cílem byla záchrana tonoucí osoby na klidné hladině. Praktickou část hladinového výcviku ve vodě organizovali a dozorovali záchranáři VZS ČČK Třebíč. Hasiči trénovali záchranu pomocí záchranných pomůcek, kterými ve své výbavě disponují.

Kromě samotného bezpečného přiblížení k topícímu si hasiči procvičovali i záchranu pomocí lana s házecím pytlíkem. Na řadu přišel postupně nácvik osobního zásahu hasiče ve vodě – skok do neznámé vody; dopomoc unavenému plavci; přímá záchrana tonoucího; vytažení tonoucího na břeh.

Ve vodě se vystřídali všichni hasiči a tak si vyzkoušely role záchranářů i zachraňovaných. Vodní záchranáři po každé záchranné akci ihned poskytovali hasičům zpětnou vazbu a upozorňovali je na nedostatky či jiné možnosti záchrany.

Hasičům se naskytla jedinečná možnost praktického výcviku. Pro řadu z nich to byla novinka v odborné přípravě. Při závěrečném hodnocení vyjádřili hasiči spokojenost se splněním všech cílů cvičení a současně poděkovali členům VZS ČČK Třebíč za kvalitní zorganizování praktického výcviku na vodě.

A jaká je rada hasičů topícím se na závěr? Jednoznačně předejít topení se. Tedy nepřeceňovat své síly, neskákat a nekoupat se v neznámých prostorách, nevstupovat do vody uřícení, hlídat se navzájem. A pochopitelně koupání ve vodě se nesmí kombinovat s nadměrnou konzumací alkoholu.

David Dvořáček, DiS.
Foto: archiv SDH
SDH Velká Bíteš – www.velkabites.prodh.cz/sdh

Sdílet