Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru kolektoru na střeše se zranil hasič, naštěstí ne doopravdy

Cvičení v Chodově na Sokolovsku bylo prověřovací, zasahující hasiči tak o něm dopředu nevěděli. Vyzkoušeli si záchranu kolegy po úrazu elektrickým proudem při požáru slunečních panelů a zároveň likvidaci požáru střechy pokryté solárními kolektory pomocí speciálního kombinovaného zásahového automobilu.

Krátce po desáté hodině dopoledne v pátek 24. února 2012 začal ze střechy obchodního domu v centru Chodova na Sokolovsku stoupat dým. Naštěstí jen z dýmovnice, která simulovala požár střechy.

K požáru postupně dorazili hasiči z Vřesové, dobrovolní chodovští hasiči a výšková technika ze stanice Karlovy Vary.

Protože na hořící střeše obchodního domu je několik řad solárních kolektorů na výrobu elektřiny, povolal si velitel zásahu na místo také speciální kombinovaný hasicí automobil ze stanice Karlovy Vary, který vozí právě k hašení zařízení pod proudem větší množství plynu CO2 a také hasicího prášku.


VZDĚLÁVÁNÍ: Jak hasit dům s fotovoltaikou? Těžko…


V průběhu cvičení se jeden ze zasahujících hasičů zranil po úrazu elektrickým proudem, dalším úkolem k prověření tak byla jeho záchrana pomocí automobilového žebříku.

Cílem cvičení bylo především nacvičit zásah při požáru prostoru se solárními kolektory, ve kterých je stále elektrické napětí a proud, a vyzkoušet možnosti kombinovaného hasicího automobilu určeného na podobné typy událostí.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet