Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotka hasičů Velká Bíteš cvičila v „dýmnici“ báňských záchranářů

V rámci zvyšování odborné způsobilosti při výcviku a školení jsme jako jednotka Nová Bíteš navštívili záchranáře zasahující v podzemí pod hlavičkou ZBZS DIAMO, s.p., o.z. GEAM Dolní Rožínka.

V neděli 26. února 2012 proběhlo ve školící místnosti ZBZS pravidelné školení zásahové jednotky požární ochrany na vzduchové dýchací přístroje Dräger, kterými jednotka disponuje.

Členové výjezdové jednotky byly seznámeni s řádem chemické služby. Školení bylo zakončeno praktickým výcvikem s dýchacími přístroji. V rámci udržování odborné způsobilosti proběhlo školení a cvičení v dýmnici ZBZS.

Jde o cvičební prostor ZBZS, který lze přirovnat překážkové dráze. Cvičící hasič se na ní setká s nejrůznějšími nástrahami ve formě kouře, naprosté tmy, stísněných prostor, no prostě všeho, co jde na takovémto zařízení udělat.


Na základně báňských záchranářů je vybudovaný cviční polygon „dýmnice“ pro činnost v dýchací technice a dobrovolní hasiči přijeli tentokráte sem na výcvik.

Ve cvičné štole, kterou používají k výcviku báňští záchranáři ZBZS DIAMO, s.p., o.z. GEAM jsme nacvičovali použití dýchacích přístrojů za velmi ztížených podmínek.

Toto vše se provádí samozřejmě se spuštěným dýchacím přístrojem v neznámém prostoru a při snížené viditelnosti. Při zásahu v nulové viditelnosti, v koncentraci toxických plynů či při pomoci postiženým osobám je hasič vystaven velkému stresu a jen časté a pravidelné opakování všech činností záchranáře může zaručit minimalizování rizika selhání lidského faktoru v náročné situaci.

K výchově zdatného a způsobilého záchranáře je nezbytné trvalé obnovování všech znalostí a návyků, proto je velká pozornost věnována právě výcviku a školení nových i stávajících hasičů.

Tímto bych chtěl poděkovat vedoucímu ZBZS ing. Milanu Ferovovi za umožnění výcviku a získání nových zkušeností.

David Dvořáček, DiS.
SDH Velká Bíteš – www.velkabites.prodh.cz/sdh

Sdílet