Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ledové kry na řece Jizeře se daří odstraňovat

Během dnešního dne se nepřetržitě pracuje na odstraňování ledových ker na řece Jizeře v lokalitě Dolní Sytová. Hasiči z Libereckého kraje tam společně se svými kolegy – střelmistry, kteří jsou součástí skupiny trhacích prací HZS ČR, postupně odstraňují nahromaděné ledové kry kousek po kousku. Při těchto činnostech spolupracují s policií České republiky, pracovníky povodí Labe a jednotlivými zástupci dotčených obcí, kteří tak společně zabezpečují i samotné místo události, jelikož trhací práce jsou velmi nebezpečné.

„V následujících dnech se očekává deštivé počasí, což by mělo zvýšit průtok a hladinu řeky Jizery. Vzhledem k tomu předpokládáme, že se nahromaděné ledové kry, i díky provedeným trhacím pracím, pohnou a uvolní koryto řeky,“

popsal řídicí důstojník územního odboru Semily npor. Ing. Pavel Štěpánek.

Jak pokračoval, v těchto hodinách probíhá rozebírání ker i s pomocí speciálního bagru, který jednotlivé kry tříští na menší kusy.

„Bez precizní práce střelmistrů HZS ČR by to měl bagr o mnoho složitější, nebo by rozebírání ker nebylo možné vůbec, bagr bude pracovat cca do půlnoci a poté i v následujících dnech “

doplnil Pavel Štěpánek.

Činnosti hasičů a dalších složek na řece Jizeře budou pokračovat i nadále a v současné době to vypadá, že „mravenčí“ práci a snahu všech podpoří i sama příroda.

por. Daniel Mlčoch, DiS.
zástupce tiskové mluvčí
HZS Libereckého kraje

Sdílet