Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tip na úsporu peněz od hasičů z HZS Moravskoslezského kraje: Zrušte drážní hasiče!

V deníku Právo vyšel článek o návštěvě bývalého šéfa resortu vnitra Radka Johna u profesionálních hasičů v Moravskoslezském kraji, kterou absolvoval v doprovodu hejtmana Palase a ředitele HZS MSK Nytry.

Ilustrační foto

Kromě politických frází a slibů je v něm uveden tip na úsporu financí, konkrétně sumy 300 milionů korun, který John dle svých slov dostal přímo od ostravských hasičů z HZS MSK.

Je jím zrušení jednotek drážních hasičů (HZS SŽDC) a to z důvodů jejich dlouhých dojezdových časů. Podle ostravských hasičů, citovaných v článku Radkem Johnem, předsedou Věcí veřejných, by se mělo vzdát ministerstvo dopravy železničních hasičů a převést peníze, lidi i techniku pod Integrovaný záchranný systém (IZS). „Jednalo by se o logické opatření a ušetřilo by se“, řekl John.

Bývalý ministr neví, že HZS SŽDC, dříve HZS ČD je zařazen v IZS de facto již od jeho vzniku?

Zrušení a převedení profesionálních drážních hasičů „někam“ tak navazuje na stejný osud, který možná postihne i Záchranný útvar v Hlučíně, tuto myšlenku Radek John také podporuje. Že by se však výrazně ušetřilo, o tom nemůže být řeč, velmi malá úspora se může možná sporadicky projevit na nákladech provozu budovy Záchranného útvaru či stanic HZS SŽDC, nikoliv na lidech či technice. Přemýšlel vůbec tipař z HZS MSK, že se takto opravdu mnoho peněz neušetří? Co se týče osoby Radka Johna, je to jistě jen sběr možných politických bodů.

Sdílet