Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Jemná práce“ tvrdých chlapů každý rok zachrání u nehod 4 tisíce lidských životů!

Nůžky, střihač, rozpínák, rozbíječ skel, zachycovač airbagu a mnoho dalších nástrojů, bez kterých se hasiči při vyprošťování osob z havarovaných vozidel neobejdou. „Operačním sálem“ je silnice, dálnice, ale také pole, stráň či auto omotané kolem sloupu a to v jakoukoliv denní dobu a v každém ročním období. Rychlá a přesná práce hasičů s nástroji, které dosahují hmotnosti až třiceti kilogramů, má ten nejdůležitější cíl, zachránit lidský život.

Hasiči absolvují výcvik ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, kde jsou procvičovány základní postupy od odstraňování skel až po odtlačení přístrojové desky a odstranění střechy. Souhra hasičů, rychlé rozhodování, přesnost jsou důležitou součástí zásahu při vyprošťování zraněných z vraků aut. Hasiči každoročně při zásazích u dopravních nehod zachrání téměř čtyři tisíce lidských životů!

Hasiči denně zasahují u více jak pěti desítek dopravních nehod. Za posledních jedenáct let hasiči zasahovali u 216 785 doprav­ních nehod.

Nástroje o hmotnosti až několik desítek kilogramů umožňují hasičům oddělit, rozstříhat a uvolnit prostor uvízlým osobám ve zdemolovaných automobilech tak, aby mohlo co nejrychleji dojít k ošetření zraněných a jejich úplnému vyproštění.

Z nástrojů vybíráme:

Hydraulické rozpínáky

Rozpínák je dvou činný hydraulický nástroj s rameny, určený k roztahování, stlačování nebo zvedání. Za pomocí tažného připojení (pomocí tažných řetězů s háky, uchycených na špičce ramen nástroje pomocí nasazovacích třmenů) je možné vyvinout tažnou sílu, například k odtlačení volantové tyče. Hmotnost je od 18,1 kg do 26,9 kg.

Hydraulické rozpěrné válce (hydraulické spojky)

Rozpěrný válec je dvou činný hydraulický nástroj pracující na principu pístu, který vzájemně odděluje předměty nebo je zvedá. Hmotnost od 12 kg do 16,5 kg.

Hydraulický střihač

Ruční jednočinný hydraulický nástroj, určený ke stříhání pedálů automobilů, volantových tyčí a řadicí páky nebo pro stříhání v omezených prostorech (např. mříží). Hmotnost cca 8 kg.

Dopravní nehody a požáry

Dopravní nehody jsou ale také příčinou požárů. Za posledních jedenáct let byla příčinou požáru dopravní nehoda více jak dvou tis. případech. Přitom zemřelo 310 osob a zraněno bylo více jak 1 360 osob. Škody se vyšplhaly na více jak 311 mil. korun.

Hasiči rozhodně doporučují si auto vybavit přenosným hasicím přístrojem. Rychlá a okamžitá pomoc při požáru auta může zachránit v mnoha případech život.

kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Sdílet