Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a policisté cvičili v Českém Těšíně u hromadné nehody

Čtyři jednotky hasičů z okresů Karviná a Frýdek-Místek, Policie ČR a Městská policie Český Těšín se zapojily do úterního (28. 2. 2012) dopoledního cvičení IZS na staré silnici mezi Českým Těšínem a Třincem, jehož námětem byla mj. koordinace při záchraně deseti zraněných osob ze tří havarovaných osobních aut. Cvičení mělo navodit reálné situace z hromadných nehod, které se na hranici obou okresů stávají.

Do taktického cvičení na okraji Českého Těšína ve směru na Třinec (okres Karviná – u zahrádkářské kolonie) se zapojily tři jednotky HZS MSK (Český Těšín, Karviná a Třinec) a jednotka dobrovolných hasičů Třinec-Guty. Vedle složitého vyprošťování několika osob (jedno vozidlo skončilo na střeše, druhé opřené o strom a třetí v příkopu) se museli postarat o jejich ošetření, protože cvičení se konalo bez účasti Zdravotnické záchranné služby.

Pro stabilizaci vozidel byly například použity žebříky, pro vyprošťování osob hydraulické nástroje (nůžky a rozpínák) a páteřové desky, hasiči poskytovali zraněným kyslík. Cvičící nakonec ocenili výbornou spolupráci a pomoc policistů a strážníků. Mezi deseti zraněnými byly jako figuranti i dvě děti.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet