Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár historického paláce Beloselských-Belozerských v Petrohradu

Dne 28. 2. 2012 ve 12.13 hod. moskevského času byly vyslány jednotky petrohradských profesionálních hasičů na Něvský prospekt, ze kterého byl hlášen kouř, stoupající ze střechy historické budovy Paláce Beloselských-Belozerských, pocházejícího z poloviny 18. století.

Na místo bylo vysláno několik stanic, po příjezdu prvních jednotek bylo zjištěno, že se jedná o událost většího rozsahu a tak byly k požáru povolány posily a další výšková technika včetně AZ 53.

Jednalo se o požár střechy o rozloze přibližně 400 metrů čtverečních, který se začal šířit z jedné z větracích šachet, kde je zřejmě i místo jeho vzniku. Palmeny prostoupily do mezistřeší a částečně i do podkroví historické budovy.

Hasiči použili na likvidaci několik vodních proudů, vedených po celkem čtyřech automobilových žebřících. Zásah byl komplikován silným kouřem, jenž navíc ztěžoval vítr, muselo se tak pracovat v dýchací technice. Další komplikací byl velký mráz. Zásobování požární vodou bylo prováděno z řeky u budovy.

Požár také značně zkomplikoval dopravu na Něvském prospektu. U Zásahu bylo nasazeno více jak dvě desítky hasičských automobilů, dále vozy záchranné služby a policie. K místu se sešlo velké množství přihlížejících osob a později se dostavil i gubernátor města, který pochválil zasahující hasiče, že se jim i v náročných podmínkách podařilo uchránit historický objekt. Díky jejich zásahu požár nepronikl přímo do budovy a nepoškodil tak vzácné umělecké sbírky ani interiér.

Fotogalerii z události nalezene zde: http://www.demotix.com/…-palace-fire

Foto a info: K. Ivanovova, ITAR-TASS a ruské zpravodajsé weby, youtube.com

Sdílet