Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TA-CH Sprinter hasičů komárovské Teva Industries

Koncem minulého roku dostala podniková jednotka HZS Teva Czech Industries v Komárově nové výjezdové vozidlo. Jedná se o technický automobil TA CH MB Sprinter.

Podvozek a kabina

Vozidlo je postaveno na dvounápravovém podvozku Mercedes Benz Sprinter 513 CDI 4×2. Pohon obstarává naftový motor plnící emisní předpis EURO 5, převodovka je manuální, šestistupňová. V zadní části je namontováno tažné zařízení pro nebrzděný přívěs o maximální hmotnosti 750 kg, a brzděný 2000 kg. Brzdy na obou nápravách jsou kotoučové s hydraulickým systémem.

Na střeše vozidla je umístěna světelná rampa VNL 012F BbSbB. Na přední masce, na bocích a v zadní části jsou pak umístěna výstražná světla RAPTOR.

V trojmístné kabině je na speciálním držáku uchycen netbook s databází nebezpečných látek a dalšími daty potřebnými pro případné vedení zásahu.

Automobil je dlouhý 7 345 mm, široký 1 993 mm a vysoký 2 850 mm. Vozidlo je vybaveno zásuvkou MAG CODE pro konzervační dobíjení akumulátorových baterií, která je umístěna na levé straně vozidla.

Nad zadními dveřmi je umístěna osmiprvková výstražná alej. K ní patří i dvě výstražná oranžová LED světla na vnitřní straně zadních dveří.

Zástavba

Nástavba je skříňového typu. Vnitřek nástavby tvoří průběžnou schránu z pravého boku uzavřenou posuvnými dveřmi, ze zadní části uzavřenou dvoukřídlými dveřmi. Police jsou vyrobeny z hliníkového plechu, uchyceného variabilně na hliníkových profilech.

Výbava je umístěna na hlinikových policích, plastových přepravkách nebo na pojízdných vozících. Všechny vozíky z vozidla sjíždějí pomocí nájezdových lišt., na kterých jsou navařeny čepy. Ty se při použití vsazují do připravených otvorů v podlaze. Tři z vozíků vyjíždějí zadními dveřmi, dva potom dveřmi bočními.

Do výbavy vozidla patří dekontaminační sprcha, multidetektor Dräger Xam 500, přenosný alarmový zesilovač Dräger X – zone 5000, přenosná výstražná světla, kanálové ucpávky, soupravy pro odběr vzorků, sorbční hadi, průmyslový vysavač na kapaliny, elektrocentrála a mnoho dalšího vybavení zaměřeného především na zásahy s výskytem nebezpečných látek.

Sdílet