Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili na Sněžce záchranu z lavin

Pohyb v nepřístupném terénu v zimních podmínkách cvičili hasiči v Krkonoších. Výcviku se zúčastnili také hasiči – letečtí záchranáři z HZS JmK. 

Výcviky v zimních podmínkách jsou pro většinu hasičů novou zkušeností. Letečtí záchranáři se mohou dostat k zásahům v horách ve spolupráci s leteckou službou Policie ČR a na místě zásahu mohou spolupracovat také s Horskou službou ČR. Hasiči se při tomto výcviku seznámili s pohybem mimo udržované cesty, dostali informace o vyhodnocování lavinových podmínek, podrobnosti o podchlazení a povětrnostních podmínkách. Samostatnou kapitolou byla organizace a záchrana osob v lavinách. Všichni účastníci výcviku vyšli z Modrého dolu na vrchol Sněžky. Při tom si vyzkoušeli pohyb na sněžnicích a měli možnost si vyzkoušet různé druhy oblečení.

Po návratu se uskutečnila teoretická instruktáž o pohybu v laviništi a používání lavinových vyhledávačů Píeps, kterými jsme vybaveni. Dále následovaly praktické ukázky vyhledávání a vyprošťování zasypaných osob. Poslední den byl věnován praktickým ukázkám, při kterých se hasiči učili vyhodnotit lavinové nebezpečí a sondování ve skupinách na laviništi. Po všech ukázkách si všichni účastníci vše sami vyzkoušeli prakticky. Tento druh výcviku učí hasiče pracovat v extrémních podmínkách zimy a vyhodnocovat rizika s tím spojená a to nejen pří zásazích v horách.

nprap. Jiří Buček
instruktor leteckých záchranářů
HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet