Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Několik desítek pomocí hasičů na Přerovsku, Šumpersku a Olomoucku

Jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů na Přerovsku jsou v aktivním nasazení již od jedenácté hodiny ve středu 29. 2. 2012. Hasiči svou činnost zahájili uzavíráním kanalizací v Hranících, prevenci proti vracející se vodě a poté v přípravě pytlů s pískem na své základně v Hranicích pro případné akutní nasazení, vzhledem k nepříznivé situaci před polednem. Vlivem tání došlo k nárůstu hladiny řeky Bečvy, kterou stále v úseku několika kilometrů navíc blokovaly ledové kry.

Voda se tak postupně dostala do části zahrad a do několika sklepů u lázní v Teplicích nad Bečvou a v Hranicích. Dobrovolné jednotky hasičů Hranice odčerpávali a stále čerpají v Hranicích u několika domů. Pytle s pískem hasiči umístili v ulici Mostní v Hranicích.

Obdobná činnost byla vyvíjena profesionální jednotkou hasičů Lipník nad Bečvou a dalších dobrovolných hasičů města Lipník a Týn nad Bečvou. Právě v Týně hasiči museli vzhledem k hrozbě zaplavení několika domácností vystavět protipovodňovou stěnu. Na místě zahájili pytlování pískem a následnou výstavbu zátaras v nejkritičtějších místech před obcí u řeky Bečvy.

Předpoklad postupného prolomení ledových souvislých ker v oblasti Teplic nad Bečvou až po česla v Hranicích a také stejný postup v Lipníku, kdy zde stále od minulého týdne zůstávala dlouhá souvislá vrstva ledu se krátce před druhou hodinou naplnil. Postupně docházelo k praskání ledu a uvolňování od naplavených několikakilome­trových zátaras. Z preventivních důvodů po zasedání povodňových komisí jak v Lipníku nad Bečvou tak v Hranicích byla připravena i těžká technika pro pomoc při rozbíjení ledových ker. Ty ale vlivem nárůstu hladiny toku řeky Bečvy samovolně odplouvají a těžká technika nemusela být nasazena.

Nejvíce kritickým místem během odpoledních hodin se opět po týdnu stala obec Ústí. Voda se zde nebezpečně rozlívala do polí a zahrad a přibližovala se k domácnostem. Naštěstí po uvolnění ledových zátaras u Hranic došlo k pohybu stojících naplavených ker a znatelnému poklesu hladiny a zklidnění situace v Ústí. Hasiči za pomocí občanů obce poté pokračovali v odklízení větších kusů ker, které zde zůstaly po opadnutí vody na zahradách a na místním hřišti, to opět po týdnu voda znovu zatopila.

Obavy z nebezpečí dále po toku řeky Bečvy, tedy u obcí Týn nad Bečvou, Osek nad Bečvou a dalších přilehlých obcí u řeky Bečvy se naštěstí nenaplnily a ledové kry i zde postupně odplouvají po toku dále na Přerov.

Aktuálně je situace stále monitorována profesionálními hasiči v Hranicích a Lipníku nad Bečvou za nemalé pomoci jednotek dobrovolných hasičů jak obcí v místech pomocí tak z nedalekého okolí. Místně je také prováděno několik čerpání vody ze zatopených sklepů. Situace se ale celkově uklidnila po již zmiňovaném uvolnění a prolomení dlouhé ledové masy. Dle aktuálních informací nehrozí žádné problémy ani v Přerově. Zde hasiči vyjížděli k pomoci dvou osobám, které se procházeli po ledových krach a jejich nebezpečné počínání zdramatizovalo uvolnění a pohyb ker. Naštěstí se obě osoby podařilo zachránit a hasiči jim poskytnuli prvotní před lékařkou péči před příjezdem ZZS.

Hasiči také pomáhají i na Šumpersku a Olomoucku. Obci Nová Hradečná na Olomoucku voda z polí zaplavila několik sklepů. Hasiči zde vystavěli odklonové hrazení z pytlů s pískem. V Hlubočkách také voda z lesa nebezpečně ohrožovala několik domů, hasiči provedli pročištění kanalizací a situace se během chvíle uklidnila. Pročištění toků řešili i hasiči v Uničově, odstranili větší množství naplavenin. Pomoc hasičů si vyžádala i situace v obci Paseka, voda z polí zatopila několik sklepů a hasiči ji postupně odčerpávají. Na Šumpersku v Petrově nad Desnou místní části Terezín hasiči pročišťovali propustky, v ohrožení vodou bylo několik domů. Taktéž tající sníh a narůstající hladina v potoce ohrožovala několik obydlí v Rapotíně. Hasiči provedli pročištění toku a situaci dále na místě kontrolují.

Foto z míst – Ústí ( voda na hřišti ), pytlování – Týn nad Bečvou a ledové kry v Hranicích na česlech.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet