Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Likvidaci požáru v chatové oblasti u Bukovan komplikoval těžce přístupný terén

Čtyři profesionální i dobrovolné jednotky vyslalo operační středisko Hasičského záchranného sboru k likvidaci požáru menší chatky za obcí Bukovany na Olomoucku.

Informaci o požáru ohlásil oznamovat přes linku tísňového volání Policie ČR ve středu 29. 2. 2012 v 23:24 hodin.

K události společně s profesionální jednotkou hasičů požární stanice Olomouc, a to osádky dvou cisternových vozidel, vyjely také jednotky dobrovolných hasičů Velká Bystřice, Hlubočky a místní hasiči Bukovany.

Oznamovatel ve spojení s operačním důstojníkem upřesnil místo požáru a vyčkal do příjezdu jednotky na rozcestí, kde dále hasiče nasměroval k hořícímu objektu.

Velmi těžce přístupný terén zkomplikoval příjezd hasičů k události. Dobrovolná jednotka hasičů z Velké Bystřice se svou technikou nedokázala těžkým a podmáčeným terénem projet a hasiči pokračovali k požáru pešky.

Ostatním jednotkám i když s komplikacemi ale s velkou opatrností se k místu podařilo dojet i s technikou.

Průzkumem potvrdil velitel zásahu požár uskladněného dřeva v blízkosti chaty. Prostory chaty v době příjezdu hasičů byly rovněž zakouřeny a částečně zasaženy plameny.

Hasiči se do chaty museli dostat násilím, byla uzamčena a uvnitř se nikdo nenacházel. Hasičům se během chvíle podařilo zamezit šíření plamenů na chatu a rovněž lokalizovali požár uskladněného otopu.

Hasiči zahájili rozebírání střešní konstrukce a dohašování menších skrytých ohnisek. Poté postupným proléváním a rozhrabávání celkově požár likvidovali před jednou hodinou již ve čtvrtek 1. 3. 2012.

Výše škody byla předběžně stanovena na 50 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v současnosti v šetření.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet