Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DNES: 120 let od založení profesionálních hasičů v Plzni

Přesně před 120 lety byl v královském městě Plzeň založen sbor hasičů z povolání. Městská rada ustanovila dne 1. března 1892 svým výnosem první hasiče z povolání.

Velitelem sboru byl jmenován František Dlask, který byl doporučen pražskou městskou radou. František Dlask do té doby působil jako nadhasič I. třídy pražského požárního sboru.

O čtrnáct dní později (15. března) nastoupilo do služby prvních šest mužů. Po šesti týdnech tuhého výcviku byli zařazeni do výkonu pravidelné služby a následně rozděleni na dvě směny po třech mužích + jeden hasič jako záloha.

Roku 1896 požádal továrník Emil Škoda městskou radu, aby v jeho závodech převzal měšťanský hasičský sbor dozor nad požární bezpečností. Městská rada tento požadavek schválila. Početní stav sboru byl navýšen o pět mužů a sbor vykonával hlídkovou činnost ve Škodových závodech.

V roce 1905 dosáhl početní stav sboru již 32 mužů. O rok později požádal Akciový pivovar o zřízení hasičské pobočky ve svém závodě, k čemuž skutečně došlo, a sbor byl navýšen o dalších pět hasičů.

V roce 1907 požádaly Škodovy závody v Plzni rovněž o zřízení hasičské pobočky ve svém závodě. Pobočná stanice vzniká v následujícím roce. Oběma pobočkám, jak Akciovému pivovaru, tak Škodovým závodům, byly mimo hlavní úkoly ochrany jmenovaných závodů přiděleny ještě obvody ve městě, kam vyjížděly k požárům.

V roce 1909 měl hasičský sbor jednoho velitele a 49 hasičů.

V dubnu roku 1913 byla plzeňskému sboru dodána první automobilová stříkačka zn. Praga, tzv. menšího typu, o výkonu čerpadla 800 l/min.

3. května 1913 se hasičský sbor města Plzně přemístil do upraveného objektu Rostova dvora v Jízdecké ulici. Od této doby se tento objekt využívá pro potřeby hasičů z povolání až do současnosti, kdy je zde umístěna požární stanice Plzeň Střed.


V současnosti jsou v Plzni rozmístěny tři požární stanice.


Požární stanice Plzeň Střed

Požární stanice Plzeň Střed je nejstarší požární stanicí v Plzni. Vznikla v roce 1913 přestavbou Rostova dvora v Pobřežní ulici na požární stanici plzeňských městských hasičů. Od roku 1913 do roku 2004 to byla hlavní požární stanice města Plzně.

V současné době je to stanice typu P3 a slouží zde 33 příslušníků ve třech směnách. Hasební obvod stanice tvoří především střed města, dále pak východní, jižní a západní předměstí Plzně a v neposlední řadě i hlavní výrobní areál bývalých Škodových závodů a průmyslové zóny na Borských polích.


Požární stanice Plzeň Slovany

Požární stanice byla postavena v roce 1997. V současné době je požární stanice Slovany stanicí typu P3 a slouží zde stejně jako na stanici Střed 33 příslušníků ve třech směnách.

Stanice je předurčena především pro jihovýchodní předměstí Plzně, přilehlou část bývalého okresu Plzeň jih a pro určený úsek dálnice D5 s dálničním tunelem Valík. Na stanici je dále umístěna speciální technika na dálkovou dopravu vody a nouzové přežití osob.


Požární stanice Plzeň Košutka

Tato stanice byla uvedena do provozu v roce 2004. Je dislokovaná na severním předměstí města na výjezdu na Karlovy Vary. Požární stanice Košutka je stanice typu C3 a v současné době zde slouží 63 hasičů ve třech směnách.

Na stanici je umístěno vedení územního odboru Plzeň a oddělení provozu a služeb. Hasební obvod stanice tvoří severní předměstí Plzně a značná část bývalého okresu Plzeň Sever až na hranice Plzeňského kraje.

Požární stanice je předurčená pro likvidaci událostí s nebezpečnými látkami a pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou i s použitím vrtulníku.

Na stanici je dále umístěna speciální technika (chemický kontejner, pěnidlový kontejner, řezací a hasící zařízení COBRA, technika pro vyprošťování z demolic a závalů, těžký vyprošťovací automobil, automobilový žebřík s dostupnou výškou 52 m, autobus apod.) pro potřeby celého plzeňského kraje.


V loňském roce profesionální hasiči zasahovali v Plzni u 1888 událostí. Z toho bylo 447 požárů, 286 dopravních nehod, 130 úniků nebezpečných chemických látek, 830 technických havárií, 195 planých poplachů.

Přímé škody při požárech činily v roce 2011 celkem 200 094 400,– Kč, uchráněné hodnoty přesáhly 293 941 200 korun

plk. Ing. Pavel Musil
ředitel ÚO Plzeň
HZS Plzeňského kraje

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet