Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Led hlučínské štěrkovny umožňuje další výcviky profesionálních ha­sičů

Až dvacet centimetrů silný led hlučínské štěrkovny (okres Opava) umožňuje i na přelomu února a března s teplotami nad nulou výcviky profesionálních hasičů z Ostravy, zaměřené na záchranu osob na vodě a zamrzlé hladině. Takto se například připravovala na ostré zásahy ve středu 29. 2. 2012 odpoledne směna C ze dvou ostravských stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK).

Výcvik tentokrát absolvovali hasiči ze stanic HZS MSK Zábřeh a Slezská Ostrava za příjemného až jarního počasí s teplotou kolem 10 stupňů Celsia. Většina cvičících byla přitom vybavena moderními nepromokavými kombinézami (včetně vest) a přilbami, zbývající část minimálně záchrannými vestami.

Kvůli autentickému výcviku si museli hasiči opět obnovit již v lednu vyřezaný otvor do ledu.

Vyzkoušeli si mj. pohyb na ledu jak bez technických prostředků, tak pohyb se záchrannými saněmi RS5 a s hliníkovým žebříkem na ledě, když se odráželi cepíny. V ledové vodě si vyzkoušeli delší pobyt, aby se co nejlépe vžili do role zachránců i zachraňovaných, a hlavně trénovali záchranu tonoucích různými způsoby – pomocí lana, žebříku i hasičské hadice.

V Hlučíně se během zimy vystřídají všechny tři směny (A, B, C) ze všech šesti ostravských stanic HZS MSK. Například jejich kolegové z Frýdku-Místku obvykle cvičí na nedaleké přehradě Olešná, hasiči z Nového Jičína zase na zamrzlé nádrži Čerťák (Čertův rybník) nedaleko Kojetína (okres Nový Jičín).

Profesionální hasiči z Českého Těšína v těchto dnech zase absolvují sérii cvičení na vodní nádrži Hrabina. Jsou zaměřená na záchranu osoby, pod kterou se probořil led.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet