Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak se správně chovat v blízkosti zvířat? Hasiči na Karlovarsku už to vědí

Poměrně často se během zásahů setkávají hasiči i se záchranou zvířat. Ty ale nerozeznají, že jim hasiči přišli pomoct, a naopak se snaží ještě bránit. I z tohoto důvodu absolvují hasiči speciální kurzy zaměřené právě na manipulaci se zvířaty.

Když se po ulicích města prohání splašený kůň a nakonec skončí ve skleněné výloze obchodu, když někdo najde neznámého exotického hada, když v plotě uvízne srnka, volají se na pomoc hasiči.


Všechny předchozí příklady nejsou smyšlené, všechny se staly a u všech zasahovali přivolaní hasiči. Správná manipulace se zvířaty je poměrně obtížná a hasiči tak procházejí speciálními kurzy, kde se učí, jak na které zvíře.

Z týdenního kurzu ve školicím středisku v jihočeských Borovanech se nyní vrátila skupina velitelů družstev a čet ze stanice Sokolov. V začátku kurzu probrali v teorii otázky z etologie, charakteristiky jednotlivých druhů zvířat či platné legislativy.


Velký důraz celého kurzu byl ale kladen na praxi. Následovala tak prohlídka vybraných velkochovů a další dny strávili sokolovští hasiči společně s kolegy z ostatních krajů praxí v manipulování se zvířaty.

Nejdřív v ZOO Hluboká, kde si osahali exotická zvířata jako jsou plazi, dravci, kunovité šelmy či vodní ptáci. Na školním statku Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích si poté vyzkoušeli, jak se správně chovat v blízkosti domácích zvířat jako jsou koně, skot, kozy, ovce, hlodavci, psi a kočky.

Důležitost tohoto kurzu nespočívá jen pro samotnou záchranu zvířat, se zvířaty, často exotickými, se hasiči potkávají i při jiných událostech, při požárech nebo při dopravních nehodách.

V těchto případech se zvířata cítí ještě více ohrožena a manipulace s nimi tak může být pro hasiči o to více nebezpečná.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet