Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z obce Žarošice si také natrénovali záchranu osoby z ledu

Dne 21. února 2012 proběhl výcvik JSDH obce Žarošice na vodní ploše v Násedlovicích

Také jednotka ze Žarošic využila dlouhodobě nízkých teplot a vyzkoušela si v rámci odborné přípravy záchranu osoby, pod kterou se prolomil led. Tento výcvik byl rozdělen na dvě části a to teoretickou na hasičské zbrojnici a praktickou o týden později již na vodní ploše.

Pro tento účel byly zapůjčeny 4 kusy tzv. suchých obleků od Vodní záchranné služby JmK z Nových Mlýnů, které tímto děkujeme. I když teplota vzduchu byla již několik dní nad bodem mrazu, led byl pro výcvik dostatečně silný – místy až 30 cm. VJ nejprve seznámil všechny členy s bezpečným pohybem po ledu, možnými postupy záchrany tonoucího, sebezáchrany, první pomoci apod.

Byly vyzkoušeny všechny dostupné prostředky pro tento druh záchrany, kterými jednotka disponuje: tj. záchranné vesty, lana, nastavovací žebře, páteřní deska, vyrobené bodce apod.

Někteří si také vyzkoušeli, jaké je to někoho zachraňovat „jen“ v zásahovém obleku a záchranné vestě, tak jak by to probíhalo v reálné situaci-bohužel vybaveny těmito obleky nejsou ani stanice HZS v okr. Hodonín. Výcviku se zúčastnilo 14 členů jednoty.

Za JSDHO Žarošice Moleš Petr
www.hasici-zarosice.tode.cz

Sdílet