Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žeravická jednotka cvičila záchranu osob a zvířat z ledu

Měsíc únor byl již tradičně na Hodonínsku ve znamení plesů a zábav, aby Žeravická jednotka dodržela plán odborné přípravy musel být pro technický výcvik v tomto měsíci zvolen pátek 24. února 2012.

Hlavním tématem technického výcviku byla záchrana osob a zvířat propadnutých zamrzlou vodní hladinou. Tuhé mrazy připravili pro tento výcvik ideální podmínky, kterých jsme rádi využili, obleva však způsobila, že jsme byli nuceni využít ledu na přehradě v nedaleké obci Ježov místo místního rybníčku.

Sraz byl stanoven na 18:30, což znamenalo že si také strojníci a hasiči osvěží práci při osvětlování prostoru pomocí elektrocentrály a stativu s halogeny.

Úvod byl věnován teorii, která obsahovala jak popis celého zásahu, možné způsoby provedení záchrany a především bezpečnost práce při pohybu na ledě. Nedílnou součástí bylo promítnutí instruktážních a výukových filmů na dané téma.

Nesměli jsme opomenout také uzly používané při záchraně, které jsou určeny jak k jištění hasičů ale i věcných prostředků.

K provedení praktické části se hasiči přesunuli do sousední obce, kde předem prověřený led poskytoval vhodné podmínky. Po příjezdu bylo provedeno nasvícení určené části ledové plochy, a připraveny potřebné věcné prostředky.

Náplní výcviku bylo aby si hasiči vyzkoušeli pohyb po ledové ploše pomocí nastavovacího žebříku a osobních sekyrek. Ihned při pokusu prvního hasiče se všichni přesvědčili, že to není tak snadná záležitost zvláště na již částečně rozbředlém ledu, jak se zdálo z promítnutých vi­deí.

Předvedeny byly také další způsoby pohybu, avšak všichni členové si zkoušeli pouze jeden způsob.

Celého výcviku se zúčastnilo 18 členů JSDH Žeravice. V měsíci březnu nás čeká školení se členy ZZS JMK ÚO Brno, o kterém Vás budeme také informovat.

Za JSDH Žeravice Pohanka Martin

Sdílet