Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na auto spadl strom a je v něm zaklíněný člověk, takový byl námět prověřovacího cvičení

Na krajské operační středisko HZS Libereckého kraje byla dne 2. března 2012 oznámena dopravní nehoda osobního automobilu s bočním nárazem do stromu, který následně na havarované vozidlo spadl.

Ve vozidle se nachází zaklíněný zraněný řidič, který se z vozidla nemůže sám vyprostit. Tak zněl motiv prověřovacího cvičení pro jednotku Sboru dobrolných hasičů města Hrádek nad Nisou a začal vyhlášením poplachu v 16:01 hodin houkáním poplachových sirén.

Cílem cvičení bylo prověřit činnost jednotky a taktických postupů při řešení dopravní nehody, která byla ztížena spadlým stromem na střechu auta. Pro vyproštění zraněné osoby bylo nutné si zajistit přístup k vozidlo odstraněním větví a odstraněním rámu dveří.

Poté byla řidiči nasazena vyprošťovací vesta Kendrick a následně provedeno jeho vyproštění z vozidla. Tímto úkonem bylo prověřovací cvičení ukončeno a provedeno krátké vyhodnocení rozhodčím z HZS Libereckého kraje.

Před odjezdem byl proveden úklid místa zásahu a včetně odstranění stromu. Poté se jednotka vrátila v 17:03 zpět na základnu.

Na místě:

  • CAS 20 MAN (1+5)
  • CAS 32 T 815 (1+3)
  • VEA T-HILUX (1+3)
  • záloha v hasičské zbrojnici – 5 hasičů
  • Městská policie Hrádek nad Nisou

Hasiči Hrádek nad Nisou, www.hradek.eu

Sdílet