Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Frýdecko – Místecku zasahují u požáru seníku

Krátce po půl šesté odpoledne dne 3. 3. 2012 vyjeli hasiči na Frýdecko – Místecku k požáru seníku do Janovic. Po příjezdu na místo hasiči průzkumem zjistili, že se jedná o požár ocelové kolny velké cca 15 × 30 metrů. V době jejich příjezdu byl již celý seník zachvácen plameny.

Hasiči šesti jednotek (HZS Moravskoslezského kraje, stanice Frýdek – Místek a jednotky dobrovolných sborů obcí Janovice, Raškovice, Ostravice, Baška a frýdlant nad ostravicí) zahájili hašení deseti proudy vody. Rychlost nasazení proudů byla nezbytná, protože v blízkosti seníku se nachází teletník. Ten se hasičům podařilo uchránit. Nebylo nutné ani vyvádět telata do bezpečí.

V tuto chvíli jsou jednotky na místě. Je předpoklad, že zásah bude trvat do ranních hodin. Vzhledem k velké potřebě vody pro zásah hasiči zajišťují její dodávku na místo pomocí kyvadlové dopravy vody cisternami. Vzhledem k blízkosti zástavby obce od seníku byl vyrozuměn starosta obce, který informoval obyvatele o možném ohrožení nejbližších domů kouřem od požáru.

Na místě jsou vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR, kteří pátrají po příčině požáru. Spolu se zástupcem zemědělského podniku stanovili škodu způsobenou požárem na 500 tisíc korun.

01.35: V tuto chvíli jsou na místě jednotky hasičů z Janovic, Bašky a Frýdlantu nad Ostravicí. Požár je lokalizován a jednotky nechávají seno kontrolovaně dohořet.

Foto: Karel Fleischer – ZPP HZS MSK a Tomáš Lach

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet