Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tající led je nebezpečný, hasiči v sobotu dvakrát zachraňovali topící se zvířata

Topícího se psa v bývalém lomu Gsteinigt v Dolním Rychnově na Sokolovsku se hasičům se stanice Sokolov podařilo zachránit a předat majiteli. Zraněnou srnku, kterou hasiči zachraňovali z ostrůvku v řece Ohře u Radošova, musel přivolaný myslivec utratit.

S oteplením v posledních dnech se výrazně zvýšilo nebezpečí propadnutí v ledu na zamrzlých rybníkách či řekách. Ještě před pár dny byla na většině vodních ploch několikacenti­metrová pevná vrstva ledu, aktuální teplé počasí ale způsobuje, že led rychle taje a vstupovat v těchto dnech na vodní plochy je velmi nebezpečné. Během soboty museli hasiči v Karlovarském kraji dvakrát zasahovat právě na vodních plochách. Ani v jednom případě se naštěstí v ledu nepropadl člověk, v rybníku u Dolního Rychnova se prolomil led pod psem, u Radošova zase v řece Ohři uvízla srnka.

Pes v bývalém lomu Gsteinigt zůstal uvězněný v ledu zhruba pět metrů od břehu. Několik dětí, svědků událostí, běželo přivolaným hasičům naproti a přesně je navedli k místu, kde se pes topil. Zatímco během výcviku záchrany z ledu se hasiči pohybují na pevném ledu, v případě skutečného výjezdu je led většinou už částečně roztátý a pod záchranáři se boří. Hasiči položili na led dva spojené žebříky, po kterých se snažil ke zvířeti doplížit hasič ve speciálním obleku do vody. Tenký led se pod zasahujícím hasičem probořil, přesto se mu podařilo dostat se ke psovi a vytáhnout ho na břeh, kde si ho převzal majitel.

K srnce uvízlé na ostrůvku na řece Ohři se hasiči dostali s pomocí člunu. Zraněné zvíře prohlédl přivolaný myslivec, který rozhodl o jejím utracení. Psa z rybníka zachraňovala stejná směna hasičů sokolovské stanice, která před dvěma roky zachránila z nedalekého rybníka rovněž psa probořeného v ledu a navíc i dva majitele tohoto psa, kteří se vydali ještě před příjezdem hasičů pro psa na tenký led a také se propadli do vody. Za tento zásah obdrželi sokolovští hasiči v loňském roce ocenění v anketě ministra vnitra Hasič roku.

Zasahující jednotky:

  • HZS Sokolov (CAS 24 Scania + člun, CAS 15 MAN, VEA Toyota)
  • JSDH Kyselka (TEA L1 + člun)

Autor fotografií: Hynek Milota

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet