Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ženijně-záchranný den v Lešanech

V sobotu 20.5. se letos poprvé otevřely brány vojenského technického muzea v Lešanech, slavnostní zahájení proběhlo letos v režii záchranářů jednotek CO a ženistů z Bechyně.

Po loňském dělostřeleckém a předloňském tankovém dnu byla letos k vidění nejen technika záchranných praporů CO z Rakovníka, Jindřichova Hradce a Kutné Hory a ženijního praporu z Bechyně, ale také zajímavé ukázky jejich nasazení.

Kutnohorští „COmani“ měli v expozici nejvíce techniky, přivezli mj. požární tank SPOT-55, vyprošťovací VT-55A, cisterny LIAZ 101 CAS-K25 a T148 CAS-32, plošinu T815 PVP-27–2 a záchranářskou T815 8×8 VVN. Z ženijní techniky a pracovních strojů byly vystaveny také T815 8×8 AV-15, Terrna UDS-214 (bagr) a třístranný sklápěč, nakladače KNB-250 a Locust UNC-750 a raft s návěsným motorem. Většina jejich kolové i pásové techniky pak byla předvedena také na polygonu, součástí ukázek byla i likvidace požáru dřevěné boudy za pomoci CAS-K25 LIAZ, CAS-32 T148 a PVP-27 T815, na které se vzápětí prezentovala i lezecká skupina.

Jindřichohradečtí naopak zajistili ukázku vozidla Tatra Armax 6×6 ACHR-90M spolu s rozvinutým dekontaminačním stanovištěm s kapacitou 200 osob za hodinu, kterým jsou postupně vybavovány všechny prapory CO. Další zajímavé a málo vídané vozidlo pak byl UAZ 469 RCH se zařízením nastřelujícím do země praporky pro vyznačení nebezpečné zóny.

Bezesporu nejzajímavější a velmi dobře připravená byla ukázka zásahu rakovnického praporu CO, který prezentoval zásah u zříceného objektu, v jehož troskách zůstalo několik lidí. Zásah zahájilo družstvo hasičů (L101 CAS-K25) spolu se zásahovou T815 6×6 VVN a sanitním UAZem, po chvíli se na místo dostavila skupina kynologů, která začala okamžitě prohledávat trosky budovy a označila dvě zavalené osoby (LR Defender 110). Následovala další záchranářská akce Tatrou 8×8 a UAZ 469B s připojeným kompresorem, jejichž osádky zahájily záchranné práce za pomoci motorových a rozbrušovacích pil a vzduchových sbíjecích kladiv, protože se bylo třeba dostat skrz panelovou zeď, zatímco jeřáb AD-28 odstranil několik panelů ohrožujících zasahující jednotky. Kvůli zlepšení přístupu záchranářů k troskám byl pak ještě povolán nakladač UNC750, který přitáhla na podvalníku sklápěčka. Po několika málo minutách byly všechny osoby vyproštěny a odvezeny k ošetření. Ukázka byla velmi profesionálně a rychle provedena, dokonce ani množství techniky na místě neblokovalo výhled diváků, jak se tomu občas stává na některých hasičských ukázkách.

Ve vybavení jednotek CO mě velmi zaujalo hydraulické zařízení PERMON – jedná se o hydraulické čerpadlo se čtyřtaktním motorem, ke kterému je množství příslušenství – sbíjecí kladivo, bourací kladivo, univerzální hydraulická vrtačka, hydraulická řetězová a kotoučová pila a ponorné čerpadlo o výkonu 3000 l/min. Souprava umožňuje použití nástrojů i pod vodní hladinou, což z ní činí velmi užitečného pomocníka.

Zajímavou techniku předvedli také ženisté z Bechyně. Ve statické ukázce předvedli mobilní zdrojovou soupravu ZRS 2×30 kW na podvozku Tatra Armax 4×4, pontonovou mostní soupravu PMS na podvozcích T815 8×8 (pobřežní a říční díl) a nový člun k PMS MO 2000 Veronika, nádherný bobcat od firmy JSB jenom s jedním ramenem a zajímavým příslušenstvím a pojízdnou truhlářskou dílnu Praga V3S nově vybavenou nářadím DeWalt. Úplnou novinkou byl dozer Caterpillar D5N XL čerstvě nastříkaný do vojenských barev. Na polygonu pak mostní tank MT-55 rozložil mostovku, kterou v zápětí přijela složit Tatra 813 PM-55, ukázala se také mostní souprava na podvozku T813 AM-50. Ukázka dálkově ovládaného odminovacího stroje Božena (vychází z UNC-750) a malého robota vybaveného destrukční vodní puškou „Tatrantule“ přiblížili svou nelehkou práci také vojenští ženisté-pyrotechnici.

Historickou techniku na rozbahněném polygonu reprezentoval nejprve německý válečný stíhač tanků Hetzer, anglické těžké vyprošťovací vozidlo Scammel (také z 2. sv. války) a vyprošťovací tank VT-34. Nádherně zrekonstruované skvosty při práci pak předvedl sběratel Tater Milan Horka – Tatru 111 lanový bagr D-030 a dempr Tatra 147 DC5 vycházející také z T111.

Akce přilákala obrovské množství návštěvníků, takže se prakticky nedal ulovit kvalitní snímek, ale protože jsem díky ochotě záchranářů pluku CO z Kutné Hory mohl být přítomen generální zkoušce v pátek, přeci jen máte možnost si většinu ukázek prohlédnout. V sobotu se sjelo i velké množství majitelů veteránů, ať už válečných, tak i mnohem mladších, zajímavé byly předvedené Autobusy Škoda 706 RO / RTO, Karosy řady Š 11 nebo sraz Tatra klubu – tedy Tatry 57, 603, 613 a 700.

K expozici samotné se ještě vrátím samostatným článkem, protože byť je to vojenské muzeum, najdete tam několik nádherně zrestaurovaných hasičských vozidel.

Pro Požáry.cz Hynek Obroučka
Foto Hynek Obroučka, Kamila Drábková
Sdílet