Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Velešína se srazil autobus se stádem krav, druhého řidiče museli hasiči vystříhat

Dne 3. března 2012 sedm minut po 21. hodině obdrželo Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o dopravní nehodě autobusu, jež se na silnici E55 střetl se stádem krav.

Jelikož nebylo místo nehody blíže specifikováno, vyjely k zásahu osádky cisteren a rychlých zásahových automobilů ze tří stanic, a to z Českého Krumlova, Českých Budějovic a Kaplice. Jako první k nehodě, která se stala u Velešína u obce Holkov, přijela českokrumlovská jednotka. Budějovičtí hasiči byli odvoláni.

Jednalo se o český autobus vracející se z lyžařského zájezdu. V autobuse, jež byl v lůžkové úpravě, cestovalo včetně dvou řidičů 52 osob. Autobus při jízdě narazil do stáda krav, které přecházely přes silnici. Nárazem osm krav zemřelo, devátou musel později usmrtit veterinář. U autobusu byla zcela zničena jeho přední část, kde seděl druhý řidič.

Toho zasahující hasiči vyprostili pomocí speciálního hydraulického zařízení a byl okamžitě s vážnými zraněnými odvezen do nemocnice. Sanitky ZZS odvezly ještě další tři osoby, jejichž zranění byla již lehčího charakteru. Hasiči dále pomohli všem cestujícím opustit autobus.

Na místo byl povolán autobus HZS Jihočeského kraje. Všichni cestující byli převezeni na stanici v Českých Budějovicích, kde jim bylo poskytnuto zázemí a občerstvení do doby, než se pro ně dostaví náhradní autobus. Do autobusu HZS byly také přeloženy všechny jejich věci.

Po celou dobu v místě nehody i na českobudějovické stanici byla přítomna psycholožka HZS Jihočeského kraje, jež řidiči a cestujícím poskytla posttraumatickou péči. Na stanici v Českých Budějovicích se dostavili i pracovníci organizací Adra a Český červený kříž.

Silnici v místě nehody Policie ČR zcela uzavřela. Po vyšetření nehody jednotky HZS zajistí úklid komunikace, o těla krav se postará jejich majitel.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, Policie ČR:

Vyšetřovatelé policie zjistili ve spolupráci s veterinárním technikem zemědělské družstvo, majitele krav a provedli prvotní šetření k příčinám dopravní nehody.

Nehodu vyšetřují pro podezření z trestného činu obecného ohrožení, neboť zatím nezjištěný pachatel pravděpodobně nedostatečným způsobem zajistil ohrazení kravína, ze kterého posléze krávy utekly.

Při nehodě byla způsobena škoda ve výši zhruba 800 000 korun na autobuse a zhruba 200 000 korun na uhynulém dobytku.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet