Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Studenti Požární ochrany si na lyžařském kurzu vyzkoušeli i zasypání pod sněhem

Střední průmyslová škola chemická Pardubice organizovala v polovině února lyžařský kurz pro studenty oboru Požární ochrana, který proběhl na Benecku v Krkonoších.

Tento kurz byl pro žáky specifický zejména v tom, že jeho převážná část probíhala pouze na běžkách – oproti jiným oborům, které mají lyžařský kurz na sjezdových lyžích či snowboardu.

Pro žáky byl kromě lyžařského výcviku připraven zajímavý program, který měl za cíl simulovat krizovou situaci při zavalení lavinou. Žáci měli možnost si vyzkoušet, zda jako budoucí hasiči netrpí klaustrofobií a dokáží psychicky zvládnout situaci při zasypání sněhem.

Za metodického vedení pedagoga školy, instruktora HAL Českého horolezeckého svazu, Eduarda Macků byli dobrovolnici zahrabáni do sněhového „hrobu“ a následně vyhledáni pomocí aktivního lavinového vyhledávače, který měl zasypaný umístěn na svém těle.

Součástí výstroje zahrabaného byla také vysílačka pro vyslání nouzového signálu. V této souvislosti stojí za zmínku i to, že se z kurzu vrátili všichni studenti bez podlomeného fyzického i psychického zdraví a bez ztrát na životech.

Mezi další zajímavé aktivity patřila také možnost vyzkoušení sněžnic, se kterými se někteří žáci seznámili poprvé v životě.

Budoucí hasiči měli také možnost pomoci „obyvatelstvu v nouzi“ při asistování pražskému řidiči vytlačením jeho osobního automobilu, se kterým se pokoušel vyjet očividně zledovatělý a zasněžený kopec.

Žáci si hravě poradili i s touto situací, při které využili větve s jehličím, které v Praze zřejmě nejsou a řidiče to tedy nenapadlo.

Součásti kurzu bylo také soutěžení, jak jednotlivců, tak i skupin. Žáci mezi sebou závodili ve dvou disciplínách – závod na běžkách jednotlivců ve volném stylu na trase 3 km a štafetový závod skupin.

K dispozici byl pro závodníky také servisman, který se staral o voskování běžek a jinou úpravu kvality skluznice. Obrovským štěstím pro některé účastníky bylo i to, že se na kurz bralo neúměrně více hůlek než běžek. Hned první den přišly rezervní hůlky vhod.

Součástí neustálého „běžkování“ byl i celodenní výlet do Vrchlabí, kde žáci navštívili požární stanici Hasičského záchranného sboru. Návštěva této stanice byla pro žáky zajímavá především tím, že se jednalo o stanici, která má mezi svou technikou i „bobra“.

Jedná se o vozidlo ruské výroby , které je pro hasiče zajímavé hlavně tím, že nemá kola ale pásy, řídí se pákami, a je možno jej použít nejen k přepravě na těžko dostupná místa, ale i k přejezdu vodní plochy s klidnou hladinou.

Pro žáky to byla jedinečná příležitost prohlédnout si neobvyklou techniku, protože do té doby někteří z nich „bobra“ vůbec neznali.

Lyžařský kurz byl šestidenní a již v této chvíli učitelé přemýšlí, jakou aktivitu kromě běžek připraví pro žáky na další kurz. Při výletu na běžkách se mnozí žáci ujistili ve své fyzické kondici či „nekondici“ a především zdokonalili týmovou spolupráci ve skupinách.

Lukáš Baránek

Sdílet