Středa 15. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ostravě došlo k explozi při opravách benzinové stanice

Pět minut před polednem dne 4. 3. 2012 vyjeli ostravští hasiči ze stanic HZS Moravskoslezského kraje v Ostravě – Fifejdách a Ostravě – Zábřehu k ohlášenému výbuchu v prostoru čerpací benzinové stanice v areálu obchodního centra Futurum v Moravské Ostravě.

Po příjezdu na místo hasiči průzkumem zjistili, že se jedná o explozi uvnitř nádrže na pohonné hmoty, ve které probíhaly servisní práce. Na místě byl zraněn pracovník, kterému poskytla pomoc posádka zdravotnické záchranné služby.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí USZS MSK:

Záchranáři ošetřili šestatřicetiletého muže, který byl v té době již z místa výbuchu vytažen přítomnými policisty. Zasahující lékařka zjistila, že je v bezvědomí a ohrožený na životě. Prvotní vyšetření ukázalo poranění hlavy, popáleniny II. až III. stupně v obličeji a na horních končetinách, stejně jako pravděpodobné popálení dýchacích cest.

Posádka muže zajistila intubací a připojením k umělé plicní ventilaci, zahájila nitrožilní podávání potřebných léků a připravila pacienta k transportu do zdravotnického zařízení. Pacient byl následně předán na urgentním příjmu Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Na místo se dostavil vyšetřovatel hasičů a specialisti Policie ČR. Hasiči provedli měření koncentrace nebezpečných par v prostoru nádrže a v jejím okolí a vymezili a ohraničili nebezpečný prostor.

Příčinu výbuchu vyšetřují specialisti HZS a Policie ČR. Jednou z verzí je možná práce s otevřeným ohněm v nedostatečně odvětraném prostoru, ve kterém se nacházela nebezpečná koncentrace benzinových par.

Další podrobnosti o příčině a škodách Policie ČR.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet