Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Koudelově hoří stále pneumatiky, zasahují i jednotky z okolních krajů

Více jak deset jednotek hasičů se vystřídalo u požáru pneumatik na skládce v Koudelově ve Středočeském kraji. Pneumatiky jsou uloženy v bývalých silážních žlabech a již třetí den se je nedaří uhasit.

Jak našemu serveru sdělila v počátku požáru, dne 4. března 2012 tisková mluvčí hasičů ve Středočeském kraji Lenka Kostková, požár není ani pod třemi hodinami od nahlášení pod kontrolou, plameny se rozmohly na přibližně 20×100 metrů.

U události zasahuje také chemická laboratoř HZS Středočeského kraje, na místo se dostavili zástupci odboru životního prostředí, životní prostředí ani zdraví obyvatel však nebylo ohroženo.


05.03.2012, 10:00:

Likvidace požáru stále pokračuje, na místo míří s technikou i ZÚ Hlučín. Z důvodu zásahu je na žádost HZS uzavřena komunikace v místě, bude proveden odklon dopravy přes s.č. 337 a obec Vrdy.

Byl vyhlášen III. stupeň – uvažuje se o zvláštním – skládka hoří úplně celá, na místě zasahují také jednotky z Vysočiny a Pardubic. Neustále probíhá monitoring ovzduší, aktuálně v pondělí sdělila serveru POŽÁRY.cz Lenka Kostková, mluvčí středočeských hasičů.

Problémy jsou se zásobováním vodou, voda v nedalekém rybníce již došla. Předběžnou příčinou je práce dělníků se svařovací soupravou.


13:00:

Jak nám v jednu hodinu odpoledne sdělil tiskový mluvčí Záchranného útvaru Marek Pjaták, hlučínská technika by se měla nacházet těsně před svým cílem.

Kolové nakladače budou dále skládku rozhrabávat, aby ji hasiči mohli prolévat vodou. Společně s kolovým nakladačem je na cestě z Hlučína doprovodná technika včetně Tatry 815, která bude sloužit k rozvozu a převozu materiálu.


14:30:

Na místo události nasazen druhý nakladač ze ZÚ Hlučín. Stále pokračuje hašení.


17:00:

Situace na místě se mění jen málo, hasiči se snaží celou skládku zatopit vodou, aby plameny nadobro uhasly.



06.03.2012, 00:30:

Požár stále likviduje sedm jednotek, hasičům se stále nepodařilo požár dokonale uhasit.


06.03.2012, 13:15

Dnes v 11.45 hodin byla velitelem zásahu oznámena lokalizace požáru. Na místě jsou stále hasiči ze stanice HZS Čáslav, Kutná Hora a Kolín, a tři jednotky dobrovolných hasičů, to znamená, že zde stále zasahují asi 3 desítky hasičů.

Chemická laboratoř Kamenice od rána opět měří kvalitu ovzduší i kontroluje stav vod, zda nedochází k uniku nebezpečných látek jak do vody, tak do ovzduší.

Z místa zásahu už odjeli kolegové ze Zbirohu, jednotka z Hlučína opustí požářiště v odpoledních hodinách.

V současné době v jímce pracuje kráčející bagr a kolem ní rozhrnuje vyskladněný odpad velký bagr z Hlučína. Probíhají dohašovací práce.

Pokud se nestane nic mimořádného, tak profesionální hasiči dnes v podvečer odjedou a na místě zůstanou jako dozor dobrovolní hasiči.

Lenka Kosková tisková mluvčí HZS Středočeského kraje

Foto: Tomáš B.

Sdílet